| Logo
Anmeldelse av Évolution - Film (2015)
Film: Évolution (2015)
Kategori: Drama, Grøsser, Sci-Fi
Land: Belgia, Frankrike
Regi: Lucile Hadzihalilovic
Spilletid: 81 min
Datoer:
| 2016-12-09 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 4.3 av 6

Andre kritikkratinger fra media:
Évolution
  RogerEbert.com
  The New York Times
  Berlingske Tidene ( Berlingske.dk )
  Cinemazone
  Soundvenue.com
  Dagsavisen
  Cinema ( Cine.no )
  Indiewire.com
  Los Angeles Times
  Total Film
  The Guardian
  Variety
  The Hollywood Reporter
  Filmz.dk
  Heavenofhorror.dk
  Dagbladet
  Ekko ( Filmmagasinet Ekko )
  Jyllands-Posten
  Politiken ( Politiken (Danmark) )
  Filmfront
  FilmMagasinet
  Aftenposten
  Adressa ( Adressavisen )
  NRK P3 - Filmpolitiet
  BT ( Bergens Tidene )
  Roysskriverier.blogspot.no
  Wegotthiscovered.com
  Cinemaonline.dk
  slantmagazine.com
Andre filmdatabaser
  6.1 IMDB ( Internet Movie Database )
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Tore
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |



Anmeldelsen:

Spennende annerledes og dyster

Publisert: [ 8. Desember 2016 ]
Skrevet av: Tore Andre Øyås

Ingress:

Den 10 år gamle Nicolas bor med sin mor på en avsidesliggende øy i en landsby hvor kun kvinner og unge gutter bor. Her, på et sykehus i nærheten, gjennomgår guttene merkelige behandlinger, men hvor det kun er Nicolas som virker å undre seg over hva som egentlig foregår på øya.

Anmeldelse:

Regissør Lucile Hadzihalilovics merksnodige filmunivers tilbyr en ganske annerledes filmopplevelse med denne ”Evolution”. Filmspråk, stil og fargebruk er rolig, behagelig og pent gjort, noe også locations ved denne øya er der kvinnene og guttene ofte oppholder seg ved sjøen hvor de bader og dykker.

Måten filmen utfolder seg på gjør at vi aldri helt vet hva og hvorfor. Vi skjønner at kvinnene skjuler noe for Nicolas og de andre guttene, og litt etter litt får vi da svar på noe av det, men kanskje ikke alt.

Slik tilføres også en dose mystikk, og man blir sittende og fundere og tolke frem hva tematikk og handlingen egentlig skildrer.

Den smått surrealistiske handlingen gir noe drømmeaktig og marerittliknende til filmen, og hva guttene gjennomgår skal ikke røpes her, men det er til tider ubehagelig å se på.

Det er videre umulig ikke å tolke noe av handlingen som forsøk på å se verden og virkeligheten på en annerledes måte, snu om på både kjønnsroller, menneskehetens normer og natur, bare for å gi noen hint rundt hva som foregår på dette sykehuset.

”Evolution” underforteller nærmest mye, på sin nevnte rolige og møysommelige måte. De ekle følelsene av det å være fanget, ”brukt” og utnyttet er imidlertid aldri langt unna og gir denne vemmelige marerittaktige stemningen.

Tidvis kan det likevel bli i roligste og treigeste laget, noen temposkifter hadde uansett ikke skada, mer tilført en energi som filmen føles å mangle litt, tross sin gode ugne stemning. Den føles mye derfor også litt kald og steril, man blir ikke så knytta til Nicolas som en kanskje burde? Man sitter også igjen med en del spørsmål som filmen aldri lar oss få svar på og som derfor småirriterer litt, mer enn fascinerer.

Man kan ellers tenke litt i banene Roald Dahl her, for ting sees jo mye fra en gutts øyne, mens de voksne er både litt skumle, merkelige og farlige. En særs spesiell opplevelse er filmen i hvert fall og anbefales som et spennende alternativ til det kommersielle.

Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)