| Logo
Anmeldelse av Kings Bay - Film (2017)
Film: Kings Bay (2017)
Aldersgrense: 9 år
Kategori: Thriller
Land: Norge
Regi: Stig Svendsen
Spilletid: 94 min
Datoer:
| 2017-01-27 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 3.2 av 6

Andre kritikkratinger fra media:
Kings Bay
  Cinema ( Cine.no )
  Roysskriverier.blogspot.no
  NRK P3 - Filmpolitiet
  GD ( Gudbrandsdølen Dagningen )
  Aftenposten
  Adressa ( Adressavisen )
  Filmfront
  iTromso
  Dagbladet
  God Kveld Norge (TV2)
  Filmsnakk.no
  Kulturkritikk.no
  Barnevakten.no
  Dagsavisen
  BT ( Bergens Tidene )
  VG ( Verdens Gang )
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Øyvind
  Tore
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |Anmeldelsen:

Grei konspirasjon, gjort håpløst gammeldags

Publisert: [ 25. Januar 2017 ]
Skrevet av: Tore Andre Øyås

Ingress:

Årsaken bak gruveulykken Kings Bay på Svalbard i 1962 ble aldri kjent. Når en journalist i avisen Nordlys kommer over sporet av hva som egentlig hendte der, ledes sporene inn på andre og nye veier, samtidig som at sterke krefter settes i sving for å stoppe saken fra publisering.

Anmeldelse:

Denne fiksjonelle forklaringen på Kings Bay-ulykken er regissert og skrevet av Stig Svendsen som tidligere har laget familiekomedien Radiopiratene (2007) og thrilleren Elevator (2011).

En thriller er også Kings Bay, noe regissør Svendsen gjør klinkende klart fra start av med utstrakt bruk av supertypisk genresmusikk. Hans øvrige måter å formidle spenning på, er dessverre også at han ofte tyr til klisjégrep som sjelden overrasker eller hever dette veldig opp.

Kari Bremnes spiller sin første filmrolle som journalisten Harrieth Hansen. Hun har virkelig utseendet og tidvis en bra fremtoning på lerretet, men sliter selv med det ofte overdrevne manuset, et manus som er alt for overtydelig der det pensler alt utover for oss, og gir lite igjen til fantasi og grubling.

Mot Bremnes som journalistmakker Oskar, spiller André Sørum en karakter som er flat, tam og som sammen med Harrieth ikke gir den kjemien og futten disse to burde ha som etterforskningspar.

Selve saken om Kings Bay er dog spennende og interessant nok. Det er ikke hver dag konspirasjonsteorier i denne skalaen blir forsøkt formidlet som fiksjon her til lands. Hva mysteriet til slutt går ut på skal ikke røpes her, men det blir bare sånn passe medrivende og engasjerende.

Narrativ utvikling og de filmatiske grep som brukes er dessverre såpass treig, tung og lite kjapt effektivt at det aldri blir noe virkelig energi og futt over denne saken.

Flere steder skjønner man dessuten også hva som skal skje, noe som bare forsterker filmens alt for store omgang med og bruk av thrillerklisjéer som man burde holdt seg for god for. Hva med å prøve noe nytt, overraskende og uforutsigbart kanskje?!

En fin bruk av Tromsø by er bra og sjarmerende, og mørketiden der oppe passer godt til en slik lyssky sak og dyster thriller som dette er. En grei skuespillerdebut av karakteristiske Kari Bremnes trekker også opp, men som thriller av 2016 føles Kings Bay alt for tung, uengasjerende og forutsigbar i sine grep og uttrykk.

Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)