| Logo
Anmeldelse av Unforgiven - Film (1992)
Film: Unforgiven (1992)
Aldersgrense: 15 år
Kategori: Western, Action
Land: USA
Regi: Clint Eastwood
Spilletid: 131 min
Datoer:
| 1992-10-29 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 5.3 av 6

Andre kritikkratinger fra media:
Unforgiven
  Filmfront
  Natt&Dag
  RogerEbert.com
  Aftenposten
  Cinerama.no ( Cinerama )
  Lyd og bilde ( Lydogbilde.no )
  Arbeiderbladet
  Dagsavisen
  Dagbladet
  VG ( Verdens Gang )
  Se&Hør ( Se og hør )
  Defilmblog.be
  Filmdagbok.no
Andre filmdatabaser
  8.2 IMDB ( Internet Movie Database )
Terningkast fra Filmkikkpodden
  FilmkikkKenneth
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Pål
  Anders
  Torstein
  Oliver
  Jacob
  Thomas
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |

Andre anmeldelser på filmen: (1)
[2012-06-02] - Westerndrama som virkelig overbeviser av Pål



Anmeldelsen:

Tidløs western, av og med mester'n

Publisert: [ 18. August 2017 ]

Ingress:

Få skuespillere har like god kjennskap til westernsjangeren som den aldrende Clint Eastwood. Både foran og bak kamera har han bevist at han virkelig har dreisen på den stadig mer snevre sjangeren, og da han i 1992 kom med «Unforgiven» fikk han bevist at han er mester i sitt fag. 25 år gammel er den allerede blitt, og den står jaggu like støtt i dag.

Anmeldelse:

På et horehus i en liten by blir en hore kuttet opp uten at gjerningsmennene får en god nok straff. Derfor går alle horene sammen om å legge penger i en dusørjeger som skal ta kål på gjerningsmennene en gang for alle. Den pensjonerte dusørjegeren Bill Munny (Clint Eastwood) trenger sårt pengene og setter ut sammen med den unge «Schofield Kid» (spilt av Jaimz Woolvett) og Bills gamle partner Ned (Morgan Freeman) for å innkassere pengene. Men den innbitte, korrupte sheriffen Little Bill (Gene Hackman) vil gjøre alt for å stoppe dusørjegerne.

Det er tungt skyts å ta med Eastwood, Freeman og Hackman til ville vesten for å fyre av seksløpere og rifler, men det fungerer! De tre gamle traverne var faktisk ganske gamle for 25 år siden også, men det hindret dem selvfølgelig ikke i å gnistre foran kamera. Sammen utgjør de et trekløver det er en nytelse å se samspille, og alle karakterene innehar interessante bakgrunnshistorier som kler hele filmens historie.

Og det er filmens historie som løfter dette fra å være en bra westernfilm til en særdeles god westernfilm. Eastwood har ingen intensjoner om å overøse oss med dueller, eller å kjøre den pompøse stilen fullt ut. Han holder det på bakkenivå og gir heller en sober historie hvor hovedkarakteren har en stygg fortid. Slikt fenger når det blir bragt over til det store lerretet.

Er det noe som mangler med denne filmen er det kanskje at jeg gjerne skulle sett litt mer før filmen startet, og gjerne også litt etter filmens slutt. Det kommer en liten tekst rullende over skjermen både som prolog og som epilog, men et lite visuelt hjelpemiddel hadde faktisk satt prikken over i-en. For skal sant sies så er «Unforgiven» en perle av en westernfilm. Stillferdig saker, ja. Men også fabelaktig underholdning som sparer på kruttet til det er helt nødvendig å bruke det. Slikt er Eastwood en mester på – enten filmen heter «Mystic River», «Million Dollar Baby» eller «Unforgiven». Det er et tekstbokeksempel på hvordan det kan (og skal) gjøres.

Filmen er også tilgjenglig på det nyeste fysiske formatet 4K UHD i disse dager.

Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)