| Logo
Anmeldelse av Cape Fear - Film (1991)
Film: Cape Fear (1991)
Aldersgrense: 15 år
Kategori: Thriller, Grøsser
Land: USA
Regi: Martin Scorsese
Spilletid: 128 min
Datoer:
| 1992-03-05 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 4.3 av 6

Serie: Cape Fear
| Cape Fear (1991) | Cape Fear (1962)

Andre kritikkratinger fra media:
Cape Fear
  Natt&Dag
  Filmfront
  Lyd og bilde ( Lydogbilde.no )
  Arbeiderbladet
  Dagsavisen
  Se&Hør ( Se og hør )
  Cinerama.no ( Cinerama )
  Aftenposten
  Filmdagbok.no
  VG ( Verdens Gang )
  Captain Charismas Filmblogg
  Dagbladet
Andre filmdatabaser
  7.3 IMDB ( Internet Movie Database )
Terningkast fra Filmkikkpodden
  FilmkikkKenneth
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Pål
  Thomas
  Petromax
  Torstein
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |



Anmeldelsen:

Scorseses Cape Fear-remake fungerer

Publisert: [ 18. September 2009 ]
Skrevet av: Pål Frostad

Ingress:

Max Cady har sonet sin straff og blir løslatt. Men han er ikke forsonet seg med grunnen til at han satt inne. Han bestemmer seg derfor å plage sin advokat Sam Bowden, som han mener er skyld i hans lange fengselsopphold. Det er duket for et helvete som Bowden og hans familie som de sent vil glemme...

Anmeldelse:

Max Cady har sonet en dom på 14 år i fengsel. Hans advokat Sam Bowden unndrog i rettsaken en rapport som gjorde forsvaret til Max Cady dårligere. Max Cady holder Sam Bowden ansvarlig for sin lange tid bak murene. I fengselet lærte Max Cady seg å lese. Han begynte å studerte juss. Med andre ord er han klar over alle sine rettigheter. Han vet hva han kan gjøre og hvor langt han kan gå å komme unna med det. Med dette i minnet oppfører Max Cady seg nesten helt uspiselig overfor Sam Bowden. Han signaliserer han indirekte at han ønsker Bowden alt vondt, der de møtes i under mange omstendigheter som neppe er særlig 'tilfeldig'. Max Cady har planlagt en voldsom hevn som involverer også Bowdens familie...

I hovedrollen finner vi oscarnominerte Nick Nolte som advokaten Sam Bowden. Hans voldsomme motstander i denne filmen står Robert De Niro for som gjør en meget god rolle som Max Cady. Dette var noe som ble bemerket i Hollywood og De Niro fikk en Oscarnominasjon for denne rollen. Det samme gjorde også Juliette Lewis for sin rolle i samme film for rollen som Sam Bowdens datter Danielle. I rollen som Sam Bowdens kone finner vi Jessica Lange. Litt artig er det også at Robert Mitchum og Gregory Peck var stjerneparet som dannet hovedrollene i den originale filmen også har fått sine roller i denne remaken. Artig er det også at rollene er litt reversert her da Gregory Peck her spiller Max Cadys forsvarer og Robert Mitchum er på Sam Bowdens lag. Martin Balsam var også med i den første filmen, og her spiller han rollen som dommer.

Prestisjeregissøren Martin Scorsese (The Departed, Casino, Raging Bull og Taxi Driver) har tatt fatt på arbeidet med å lage denne oppfølgeren til Cape Fear fra 1962. Det hadde gått ca 30 år siden originalen kom ut. Den første filmen har en interessant historie som fortjener et forsøk på fornying i farger. Og dette er ingen dårlig forsøk på å gjøre en igjeninnspillingen av denne storfilmen. Selv en del av originalsporet fra musikken til originalen er også her benyttet, det betyr at man kan si at det er litt av en tillitserklæring til Bernard Herrmann.

I denne filmen er karakteren Sam Bowden litt mindre sympatisk enn i originalen og har blant annet et forhold på si. Man har også endret på en del andre ting som gjør at dette framstår som noe litt annet enn i originalen. Men karakteren Max Cady er den samme utspekulerte 'udyret'. Skuespillet er også godt i denne filmen og Robert De Niro gjør en kjempejobb som kanskje til og med overgår Robert Mitchums tolkning. Når man ser filmen kjenner man igjen en del elementer fra originalen, men det også en del fiffige nye elementer som gledelig skue for dem som også har sett originalen. Og uten å røpe for mye er også slutten ganske intens her i denne filmen. Alt i alt er dette et godt forsøk på å lage en god psykologisk thriller, men jeg må nok dessverre si at originalen er hakket hvassere, selv om jeg har veldig sansen for Scorsese og hans jobb også.

Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)