| Logo
Anmeldelse av Giganten - Film (1956)
Film: Giant (1956)
Aldersgrense: 15 år
Kategori: Drama
Land: USA
Regi: George Stevens
Spilletid: 201 min
Mediarating: 4.9 av 6
Keyword: Bok, Trekantdrama

Andre kritikkratinger fra media:
Giganten
  Cinemaonline.dk
  Aftenposten
  Dagsavisen
  Dagbladet
  VG ( Verdens Gang )
  Filmfront
  Filmz.dk
  Filmdagbok.no
  Filmforumet
Andre filmdatabaser
  9.5 Rotten Tomatoes
  7.7 IMDB ( Internet Movie Database )
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Pål
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |



Anmeldelsen:

Femtitallets svar på 'Tatt av vinden'

Publisert: [ 25. Oktober 2009 ]
Skrevet av: Pål Frostad

Ingress:

Vi følger en stor stor landeierfamilie med enorme eiendommer. Vi følger dem gjennom livets fadeser som kjærlighet, konflikter og andre mer dyptgående saker.

Anmeldelse:

Vi befinner oss i USA midt på 1920-tallet. Bick blir en storarving, sammen med sin søster Luz, til en ranch på over 2 millioner mål. I historiens begynnelse drar Bick til Maryland for å kjøpe seg en god hest. Under oppholdet der ender han opp med å gifte seg med den egenrådige og vakre Leslie. Han tar henne med til hjem til sitt Texas. Der ender hun opp med å ha en veldig innflytelse på Bick og hvordan ranchen drives. Vi treffer også Jett som begynner som en fattig, uskolert cowboy som virkelig slår seg opp og blir en riktig mann. Vi følger deres familier gjennom generasjoner og i gjennom tykt og tynt...

Castingen er veldig vellykket og bugner nesten over av stjerner. Rock Hudson spiller hovedrollen som Bick, og han klarer virkelig å formidle noe med sin solide rolleprestasjon. Elizabeth Taylor spiller hans kone og gjør som vanlig en flott innsats. Men det er rollen til James Dean som er den mest omtalte i forbindelse med filmen. Han spiller Jett Rink som er den rollen som har mest utvikling iløpet av filmen. James Dean spiller veldig overbevisende i sin rolle, og ble nominert til Oscar for sin rolletolkning. Forøvrig huskes dette som hans siste filmrolle. Han levde ikke en gang til å se premieren av filmen en gang. Vi treffer også storheten Dennis Hopper i en framtredene rolle som pur ung.

Giganten er basert på Edna Ferbers bestselgerroman. Filmen er en familiesaga i westernsjangeren. Dette er såpe på høyt plan og filmen tar opp overraskende dyptgående temaer som rasisme og underkuing av mennesker. I filmen er det meksikanerne som blir diskriminert og denne underkuingen tar opp en relativt stor plass i filmen.

Filmen vant Oscar for beste regi med regissøren George Stevens. Han har også gjort suksess med andre filmer som 'En Plass i Solen', 'Shane' og 'Anne Franks dagbok'. Musikken i Giganten er også noe å trekke frem. Den er ved Dimitri Tiomkin som har skrevet musikk til for Hitchcock og mange andre legendariske filmskapere. Det har blitt klassikere som Kanonene På Navarone, High Noon, It's a Wonderful Life og I tvilens skygge for å nevne noen. Giganten har også gode kostymer, scenografi og klippearbeid.

Filmen blir ofte omtalt som femtitallets svar på 'Tatt av vinden'. Men den klarer nok ikke helt å levere som 'Tatt av vinden', men er langt på vei en godt gjennomført film i alle ledd. Men i ettertid er nok filmen aller best kjent som å være James Deans siste film, etter at han døde i så alt for ung alder, bare 24 år gammel. Filmen er klassisk i sin framtoning og jeg ender opp med en varm anbefaling. Dette er en film for begge kjønn og som man riktig kan kose seg med.

Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)