| Logo
Anmeldelse av Svampe - Film (1990)
Film: Svampe (1990)
Aldersgrense: 7 år
Kategori: Familie
Land: Norge
Regi: Martin Asphaug
Spilletid: 79 min
Datoer:
| 1990-12-26 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 2.8 av 6

Andre kritikkratinger fra media:
Svampe
  VG ( Verdens Gang )
  Dagbladet
  Filmfront
Andre filmdatabaser
  4.9 IMDB ( Internet Movie Database )
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Pål
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |



Anmeldelsen:

Norsk barnefilm på syre

Publisert: [ 2. Januar 2010 ]
Skrevet av: Pål Frostad

Ingress:

Det er sommerferie og gutten Svampe har fri til å gjøre hva han vil. Hans mor er bare opptatt av å male bilder og hans far pusser på bilen. En dag han er ute å leker treffer han Laura og Beinet. De trenger Svampes hjelp. De mangler en overtogsinspektør og Svampe er deres redning...

Anmeldelse:

Jeg husker jeg hadde gledet meg til å se denne filmen når jeg var liten. Men ble veldig skuffet, den føltes som alt for rar og lite engasjerende for en tiåring den gangen. Selv når jeg ser filmen om igjen nå fatter jeg ikke helt hvorfor denne filmen er laget. Hva var vitsen med dette som ligner mer på et nymoderne teaterstykke. Man har rett og slett ikke tenkt mye på at barn skal mores med dette. Her møter vi sørgende enker og gamle galninger på motorsykkel, og en hel del andre karakterer som man ikke føler noe som helst for. Karakterene er for rare og har ingen snev av virkelighet i seg. Alle oppfører seg som de var hjernedøde skrullinger.

Skuespillerstallen er det ikke noe i veien med i denne filmen. Her treffer vi store navn som Sverre Anker Ousdal, Espen Skjønberg, Kari Simonsen, Bjørn Erling Jenseg, Karl Sundby (Hotel Cæsar) og Brit Elisabeth Haagensli (Fredriksons Fabrikk). Til tross for disse stjernene klarer ikke de alene å redde filmen. På regi finner vi Martin Asphaug som her ikke klarer å la kunsten ligge. Barn klarer ikke å forholde seg til filmer som er så kunstneriske og rare som denne. Man merker at dette skal virke litt eventyraktig, men det ikke særlig vellykket i så måte heller.

Førsteinntrykket av denne filmen når jeg nå ser den er at den er litt vel snodig og rar. Det er greit nok å se at barn leker, men det kommuniseres ikke godt nok gjennom filmen. Man har her forsøkt å gjøre noe veldig annerledes for barn og mislykkes til de grader. Intensiteten i filmen er også veldig liten. Historien virker også litt snål og de lo sikkert mer da de skrev dette enn det som oppleves gjennom filmen.

Konklusjon
Man føler også at det er litt vanskelig å skulle summere opp hva filmen har handlet om ved filmens slutt. Jeg synes filmen var litt bedre etter å ha sett den andre gang, men det er bare fordi en klarer å se litt mer av hva dette egentlig handler om. Men dette er framdeles en elendig barnefilm. Det hjelper ikke å være annerledes når det ikke fungerer. Dette virker som barnefilmversjonen av den også veldig snodige norske filmen 'Ballen i øyet' fra år 2000.

Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)