| Logo
Anmeldelse av Batman Forever - Film (1995)
Film: Batman Forever (1995)
Aldersgrense: 15 år
Kategori: Action, Superhelt-film
Land: USA
Regi: Joel Schumacher
Spilletid: 122 min
Datoer:
| 1995-07-14 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 3.1 av 6

Serie: Batman
| The Batman (2022) | Batman vs. Superman (2016) | The Dark Knight Rises (2012) | The Dark Knight (2008) | Batman Begins (2005) | Batman & Robin (1997) | Batman Forever (1995) | Batman Vender Tilbake (1992) | Batman (1989) | Batman (1966) | Batman (1966)

Andre kritikkratinger fra media:
Batman Forever
  VG ( Verdens Gang )
  Filmz.dk
  Arbeiderbladet
  Dagsavisen
  theactionelite.com
  Joblo.com
  Se&Hør ( Se og hør )
  Filmskribenten.dk
  Hjemmekino.no
  Filmfront
  8mm.no
  Cinerama.no ( Cinerama )
  Dagbladet
  Aftenposten
  Filmdagbok.no
  Captain Charismas Filmblogg
Andre filmdatabaser
  5.4 IMDB ( Internet Movie Database )
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Pål
  Marius
  Petromax
  Kristine
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |



Anmeldelsen:

Two-Face og Riddler mot Batman

Publisert: [ 21. Mars 2011 ]
Skrevet av: Pål Frostad

Ingress:

Superskurkene Two-Face og Riddler samarbeider. Sammen danner de en kraftig allianse. Med Ridlers nye syke våpen som styrer folks hjernebølger og melker lommeboken deres samtidig, ser alt veldig mørkt ut for innbyggerne i Gotham. Det er bare Batman som kan stoppe dem og redde Gotham fra en katastrofe. Bedre blir det ikke av at Batmen forelsker seg i en dame ved navn Meridian. Da står skurkene klar til å utnytte Batmans svakheter. Dette blir Batmans vanskeligste nøtt å knekke til nå, men heldigvis får han hjelp fra uventet hold...

Anmeldelse:

Filmen begynner med et fyrverkeri av action. Her får du Harvey Two-Face som bryter seg inn i et hvelv for å lokke Batman ut av hiet. Det klarer han og det blir en vill katt og mus-lek mellom de to rivalene. Det har seg nemlig slik at Two-Face holder Batman ansvarlig for hans tosidige fjes, der halvparten er etset bort av syre. Vi blir også kjent med den litt mislykkede forskeren Edward Nygma som jobber for Bruce Waynes firma, og ikke kommer helt igjennom med sine sprø, men banebrytende ideer. Han blir tilsidesatt av Bruce når han møter ham. Det gjør at Edward blir besatt av å lykkes med sin syke ide, uansett hva det vil koste. Litt etter litt blir han forvandlet til den onde og syke superskurken Ridler. Vi får også oppleve opprinnelsen til Batmans sidekick Robin.

Filmen har samlet veldig mange store skuespillernavn, men rollen som Batman er ikke i de bestes hender. Val Kilmer passer dog litt bedre som Batman, enn Michael Keaton. Han passer greit som Bruce Wayne med sitt playboy-rikinge utseende, men jeg føler ikke helt match. Han ser litt for guttungeaktig ut og er ikke hvass nok som skuespiller til å gjøre rollen interessant. Han virker litt for uttrykksløs og kjølig. En som i hvert fall har rutine er Tommy Lee Jones. Her spiller han Harvey Two-Face. Men til tross for dette ser ikke karakterdesignet hans troverdig nok ut. Han blir bare seende rosa ut på den ene siden av fjeset. Det gjør at Tommys skuespillerferdigheter faller litt i skyggen da rollefiguren blir for crazy.

Jim Carrey er navn på alles lepper, og han spiller som vi er vant til med alle sine ablegøyer. Han er jo nesten som en tegneseriefigur i seg selv, men for min del blir dette litt for mye av det gode. Dette er jo egentlig ikke en barnefilm, selv om man kanskje skulle tro det ut fra alle grimasene som Carrey lirer av seg som bare han kan gjøre det. Nicole Kidman er et annet stjerneskudd, som spiller Batmans store kjærlighet. Hun fungerer godt som filmens babe. Vi får også Drew Barrymore i en mindre rolle. Filmskaperne har forsøkt å lage en ambisiøs storfilm, men skuespillerprestasjonene når ikke helt igjennom i verket. Alt blir for tegneserieaktig.

Joel Schumacher har vist ved flere anledninger at han er en god regissør. Særlig med filmer som 'Falling Down' og 'Phone Both', men dette er langt i fra noen innertier. Til og med langt i fra noen storfilm, men treffer i alle fall blinken. Det gjør at dette ikke blir direkte dårlig, bare alt for kunstig, konstruert og overkunstnerisk 'filmfjollete'. Det hele beveger seg ut på en litt for fargerik syretripp i kontrasten med en litt for mørk by. Resultatet blir litt krasj, men filmen overlever heldigvis og blir helt greit å se.

Jeg vil virkelig berømme Nolans nye æraen for Batman, for sin sårt trengte minimumsrealisme. I 'Batman Forever' føles ting ekstra overdrevet. Vi får en så rar verden at det er vanskelig å relatere seg til den. Det gjør at jeg faller litt ut av filmen til tider. Filmskaperne forsøker riktignok å skape en revolusjonerende ny Batman-film. Filmen klarer å skape et nytt og voldsomt univers som er mer ekstrem enn de foregående filmene. Likevel føltes dette som et steg i feil retning.

Filmen skal dog ha for at den faktisk setter Batman mer i fokus og ikke lar skurkene ta all oppmerksomheten. Men til tross for dette, likte jeg mye bedre Tim Burtons filmer som både var mer dystre, mer karakterfokuserte og ikke fult så barnslig. Jeg ruller en treer på terningen for en film som ikke underholder nok. I mine øyne er dette den nest dårligste Batman-filmen av de som var populære på 1990-tallet. Jeg mister litt troen på Batman-helten på film, når jeg ser dette. Nå gruer jeg meg til å se neste film i rekken, for pilen peker virkelig nedover.

Filmkikk.no © Filmkikk 2025

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)