| Logo
Anmeldelse av Fritt vilt - Film (2006)
Film: Fritt vilt (2006)
Aldersgrense: 15 år
Kategori: Thriller, Grøsser
Land: Norge
Regi: Roar Uthaug
Spilletid: 97 min
Datoer:
| 2006-10-13 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 4.2 av 6
Keyword: Slasher, Snowboard, Fjell

Serie: Fritt vilt
| Fritt Vilt 3 (2010) | Fritt vilt 2 (2008) | Fritt vilt (2006)

Andre kritikkratinger fra media:
Fritt vilt
  Hudsonlee.com
  BT ( Bergens Tidene )
  Attack of the Killer Kast
  Filmguiden
  Filmfront
  8mm.no
  Stavanger Aftenblad ( Aftenbladet.no )
  Filmbyen.no ( Filmbyen )
  Cinemafantastique.net
  Cinemagazine.nl
  Filmdagbok.no
  Die-besten-Horrorfilme.de
  Moviebreak.de
  Ukhorrorscene.com
  28dayslateranalysis.com
  Bloody-disgusting.com
  Dvdtalk.com
  Wickedhorror.com
  skrekkfilm.com
  Tofunerdpunk.blogspot.no
  Adressa ( Adressavisen )
  Aftenposten
  Cinerama.no ( Cinerama )
  Se&Hør ( Se og hør )
  VG ( Verdens Gang )
  Side2
  NRK
  Dagsavisen
  Dagbladet
  Film School Rejects
  Filmlisten.no
  Captain Charismas Filmblogg
  Horror-asylum.com
  Filmstarts.de
  Thehorrorclub.blogspot.no
  Thespinningimage.co.uk
  Hometheaterinfo.com
  Outnow.ch
  Goreblimeyblog.com
  Slasherstudios.com
  Lyd og bilde ( Lydogbilde.no )
  Natt&Dag
Terningkast fra Attack of the Killer Kast
  KillerKastChris
  KillerKastJørgen
  KillerKastKurt
Andre filmdatabaser
  7 JustWatch.com
  6.3 IMDB ( Internet Movie Database )
  6.2 Letterboxd.com
  6.2 Themoviedb.org
Terningkast fra Filmkikkpodden
  FilmkikkPål
  FilmkikkKenneth
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Tore
  Øyvind
  Kristine
  Lars-Erik
  Torstein
  Pål
  Oliver
  Ole
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |

Podcaster episoder om film: (1)
Filmkikkpodden   [2021-10-19]
Episode 37: Villmark og Fritt Vilt

Andre anmeldelser på filmen: (1)



Anmeldelsen:

Norsk slasherskrekk på sitt beste

Publisert: [ 28. Oktober 2011 ]
Skrevet av: Pål Frostad

Ingress:

Fem venner er på vei på påskeferie i det snødekkede fjellet i Jotunheimen. Vennegjengen er ivrige snøbrettkjørere og vil ikke stå i noe vanlig skitrekk. De lokkes mer av høyfjellets uberørte puddersnø, der de kan få litt utfordringer å bryne seg på. Vennene har tenkt å ta beina fatt og gå på en topptur, for å kunne kose seg når de kjører ned igjen. Alt ser ut som en perfekt påskeferie i fjellet, men så skjer det noe.

Den ene stavangergutten, Morten Tobias, faller og blir utsatt for en ulykke. Det viser seg at han har brukket beinet. Dette utfordrer idyllen som sprekker litt opp, og når de er så langt borte fra sivilisasjonen og ikke har mobildekning får de en aldri så liten utfordring.

Men etter litt sondering i terrenget finner de heldigvis bebyggelse på fjellet. De forsøker å ta seg ned til et forlatt lite høyfjellshotell. Kan dette være redningen? Her kan de i alle fall overnatte til de klarer å få tak i hjelp...

Plutselig finner de ut at de ikke er alene på hotellet. Noen er der sammen med dem og litt etter litt finner de ut at de ikke er velkommen. Og snart blir de jaget av noen som ønsker deres liv kaldblodig avsluttet. Påskeferien er forandret til et mareritt og man har sluttet å feriere og begynt å kjempe kampen for å overleve...

Anmeldelse:

Filmen begynner med at en liten gutt løper livredd oppe i det snødekkede fjellet. Foreldrene trodde han bare var ute å lekte, men det viser seg at han aldri kom tilbake. Noe overrasket ham i fjellheimen og jaget ham i døden. Vi får da frempek om hva man kanskje kan komme. Videre bruker filmen litt tid på å skildre leteaksjoner på påskefjellet i Norge. Før den egentlige historien begynner. Hotellet på fjellet har vært nedlagt siden 1975 og de norske ungdommene har tilfeldigvis viklet seg inn i hotellets mørke hemmelighet. Den har lagt uberørt lenge, men gjenoppleves når ungdommene kommer å bryter freden på det nedlagte høyfjellshotellet. Hva er det de står overfor her? Dette er ingen spøk for våre venner!

Vi får oppleve den flotte norske fjellheimen. Filmen har også fått en del oppmerksomhet i utlandet, og filmen fremstår som god Norgesreklame. Vi nordmenn er vant til å se fjellet, men vi får oppleve det uberørte påskefjellet på sitt flotteste. Det er noe eget ved det å se snowboardere sette nedover en vill fjellside dekket av snø herlig puddersnø. Snøen og fjellet danner et ypperlig grunnlag som lokasjon for en skrekkfilm av dette slaget. Vi befinner oss langt fra folk og uten telefondekning. En kaldblodig morder går løs på dette kalde stedet. I tillegg er dette en friskt norsk skrekkfilm innenfor den amerikanske slashertradisjonen. Fritt Vilt boltrer seg i en uberørt snowboardløype og akselerer når et bein brekker. Ved siden av Villmark er dette en av norsk films store skrekkfilmsuksesser i nyere tid.

Dette er en god sjangerfilm i sjangeren slasher. Filmen følger alle sjangerens konvensjoner. Det vil si ungdommer som blir overrasket av noen som forsøker å myrde dem så blodet spruter. Filmen er meget spennende og jeg sitter hele veien å venter på å bli skremt, og det blir jeg virkelig. Dette er virkelig 'creepy' til tider og har en guffen atmosfære. Du får en visuelt slitt hotell blandet med perfekte omgivelser. Jeg fikk litt flashback til filmer som 'Halloween' og 'Fredag den trettende', bare at dette er gjort med en glød, stemning, frisk og solid filmteknikk. Vi får et passe mystisk, morderisk monster. Mye stemmer i filmen som er en av de beste slasherfilmene på mange år, og som toppen av kransekaken er den norsk.

Roar Uthaug spillefilmdebuterer med 'Fritt Vilt'. Han har klart å fortelle historien på en drivende god måte. Jeg blir sugd inn i filmen fra første stund og sitter på nåler gjennom store deler av filmen. Uthaug viser at han virkelig har gjort leksen sin. Han har sett nok skrekkfilmer til å vite hva han kan spille på innenfor slasher-sjangeren. Effekter og scenografi er nærmest perfekt. Alt ser ut til å være særdeles velgjort innenfor sitt budsjett, og filmen ser langt dyrere ut enn den egentlig er. Jeg digger lokasjonene. Norge har alltid vært god på å gjøre mye ut av de filmkronene filmskaperne har til rådighet og Uthaug viser stor internasjonal klasse med denne skrekkfilmdebuten.

Skuespillerprestasjonene i slashere pleier ikke å være så viktig. Det har med at alle som er med i slike skrekkfilmer stort skal dø uansett. Men på skuespillet leverer Fritt Vilt på et relativt høyt nivå for sin sjanger. Ingrid Bolsø Berdal spiller en av hovedrollene og viser at hun virkelig har noe foran et filmkamera å gjøre. Hun spiller Jannicke på en svært menneskelig måte. Viktoria Winge er også en jeg vil trekke frem i sin rolle som den nyforelskede Ingunn. Rolf Kristian Larsen begynner sin filmkarrière med 'Fritt Vilt', som den uheldige Morten Tobias som brekker beinet i en snowboardulykke. Larsen viser at han eier både sjarm og humor med sin flotte stavangerdialekt.

Konklusjon
Filmskaperen har åpenbart gjort veldig mye riktig. Likevel vet du hva som kommer. Filmen følger den vanlige skrekkfilmresepten og oppbygningen er både filmens lille svakhet og store styrke på samme tid. Men jeg stiller meg spørsmålet om vi kan bli mer stolt av norsk skrekkfilm enn dette? Endelig kan Norge menge seg med de store gutta innenfor skrekkfilmindustrien. Hvis du elsker skrekkfilm, er dette noe en bør få med deg. Dette ser ut som en Hollywoodfilm. Filmen følger sjangeren til punkt å prikke, og fremstår som svært vellykket. Jeg ruller en svak femmer fordi jeg ønsker å belønne slike produksjoner av dette slaget, som innenfor sin sjanger lager nærmest en perfekt film ut i fra det vi kan forvente. Uansett så er dette en skrekkfilm som underholder deg til det fulle.

Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)