| Logo
Anmeldelse av Svein og Rotta og UFO-mysteriet - Film (2007)
Film: Svein og Rotta og UFO-mysteriet (2007)
Aldersgrense: 7 år
Kategori: Barn
Land: Norge
Regi: Vibeke Ringen
Spilletid: 72 min
Datoer:
| 2007-03-09 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 3.5 av 6

Serie: Svein og Rotta
| Svein og Rotta og UFO-mysteriet (2007) | Svein og Rotta (2006)

Andre kritikkratinger fra media:
Svein og Rotta og UFO-mysteriet
  BT ( Bergens Tidene )
  Dagbladet
  Dagsavisen
  Side2
  Stavanger Aftenblad ( Aftenbladet.no )
  Filmfront
  Cinemagazine.nl
  Adressa ( Adressavisen )
  VG ( Verdens Gang )
  Se&Hør ( Se og hør )
  Aftenposten
Andre filmdatabaser
  5 IMDB ( Internet Movie Database )
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Pål
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |



Anmeldelsen:

Norsk barnefilm med god nerve og mystikk

Publisert: [ 14. Januar 2012 ]
Skrevet av: Pål Frostad

Ingress:
Sommeren er over oss. Svein og vennene hans Dan og Melissa skal på ferie sammen hos Svein sin bestemor. De har selvsagt med seg sine rotter også i Halvorsen, James Bond og Pippi. Bestemor bor i UFO-byda der alle er gale etter overjordiske skapninger og de har til og med en egen UFO-butikk. Bestemor lever på landet i et flott rødt hus. Hun har et eget stilig rom med en masser av planeter hengende i taket og med en stor stjernekikkert mot vinduet. Bestemor forteller at hun så på noe hun trodde var en stjerne i kikkerten, men så hadde det begynt å bevege seg i et merkelig mønster. Hun kan ikke forklare det og barna tror det kanskje kan ha vært en UFO. Bestemor begynner å glemme ting og lurer på om hun er begynt å bli kokko, så begynner hun å rote seg bort i skogen og blir plassert på gamlehjem. Svein, vennene og rotten bor i bestemors hus og så besøker de bestemor på gamlehjemmet. Barna synes at det er noe som ikke stemmer på gamlehjemmet for bestemor begynner å bli rarere og rarere. Hva er det som skjer. Det må være noe pleieren Dora gjør med de gamle. Kan hun være et utenomjordisk skapning?

Anmeldelse:
Filmen innledes med at vi får se ut i stjernetåken i universet og navnene som har vært med i filmen flyger mot oss. Det selve filmen starter med er at vi får se et gutterom der en leke-UFO flasher foran kamera og vi styrer rett mot jordkloden i enden av rommet. Og så kommer rotten Halvorsen, eller Hallis som gutten kaller han, hoppende ned på jordkloden som henger fra taket. Så roper moren på Svein og sier at han må komme med en gang fordi bestemor venter. Svein ligger seg på alle fire og kikker under sengen. Han leter også på den øverste hyllen men Halvorsen henger i taket på jordkloden han. Og så begynner Halvorsen å bite over tauet som holder jordkloden oppe og jordkloden og Halvorsen faller begge mot bakken der noen bløte klær demper fallet. Svein kommer kjapt til og tar hånd om Halvorsen som ikke ble skadet, og han putter rotten i buret sitt. Så kjører de avgårde i bilen ut på landet sammen med vennene Dan og Melissa. Svein forteller at bestemor har garantert masse godteri fordi hun digger alt som er søtt. De kan visst bare glemme å sove også da de må være oppe til langt på natt for å få sett noe i stjernekikkerten. Moren til Svein sier at de ikke må slite ut bestemor siden hun begynner å bli gammel. Men Svein synes ikke hun er gammel fordi i rotteår er Halvorsen like gammel og han er jo ikke gammel. Bestemoren skal også ha sett et merkelig lys som hun ikke har funnet ut av hva var og hun følger med hver natt. De kjører forbi skiltet som lyder ‘Hørsdalen’ og med underskiltet ‘JA, UFO-Bygda!’.

Her får man oppfølgeren til filmen ‘Svein og Rotta’ fra 2006. Filmen er basert på boken ‘Svein og rotta gjennom solsystemet’ av Marit Nicolaysen. Her er det UFO-er og utenomjordiske skapninger som står i fokus. Finnes det liv på andre planeter? Sannsynligvis, men hvordan ser de ut. Er de allerede blant oss? Barna er opphengt i romvesen her og når ting ikke kan forklares og ligner på uvanlig jordisk aktivitet ja så er UFO og romvesen alltid en mulig forklaring. Barn har jo også svært livlig fantasi og her får de bryne seg på litt av et mysterium. Bestemor begynner å bli rar i hodet og kjenner sitt barnebarn Svein igjen når han kommer på besøk. Noe må da gjøres for å redde bestemor. Kan det være at det lyset som bestemor så var en UFO som kom til jorden med pleieren Dora? Og hva er det hun bedriver på gamlehjemmet siden de gamle dør som fluer der?

Vibeke Ringen gjør en ganske god innsats her på regien. Dette er hennes andre spillefilm etter hun året før denne filmen kom ut debuterte med spillefilmen Marias Menn. Dette begynner mye bedre enn første film om Svein og Rotta. Her klarer man å skape gode stemninger underveis og man klarer å skape en atmosfære og en del mystikk her. Selv om man som voksen så er dette faktisk litt spennende til tider å følge. Dette er jo også en mye mer engasjerende film enn den første. Det er helt annet driv og man føler det som om denne filmen er mye bedre lagt opp og mer helhetlig enn den første. Her har man jo noe som ligner på en ordentlig historie. Ringen har klart å løfte dette slik at dette framstår som noe man faktisk man begynner å falle litt for.

Skuespillet er også blitt en god del bedre siden den første filmen. Barna er mer erfarne og klarer å spille mer troverdig. De voksne er ikke fult så tullete og skaper her bedre illusjoner av hvordan de voksne egentlig er. Gard B. Eidsvold spiller onkel Trygve og det gjør han ganske bra uten å skape ham for mye til. Han har jo en god del erfaring med å spille i barnefilmer og spiller også svært forskjellig i disse filmene. Når han er i form så er han en dyktig norsk skuespiller. Vi får også innslag av rutinerte eldre norske skuespillere som Liv Bernhoft Osa som spiller passe mystisk som sykesøster Dora og Rut Tellefsen som spiller bestemor på en livlig og god måte.

Det er noe eget for barna å se film på sitt eget språk. Dette er en kort men svært passende barnefilm. Den har mye av det barn er ute etter når de skal se film. Her kan man drømme seg litt bort. Det er også stor nerve i filmen og det kan nok til og med bli litt vel mye for de aller yngste her til forskjell fra den første filmen som ikke maktet å skape noen ting. Jeg har mye mer sansen for at også barn trenger spenning i filmene. De kuleste filmene jeg så da jeg var barn var de som man fikk litt mystikk og her får man noe av det. Det er kanskje ikke like spennende som Indiana Jones, men denne filmen klarer også å skape noe som gjør den kul å se. Jeg ruller en grei firer på terningen for dette som har både god moral og er gøy på samme tid samtidig som barn lærer litt om livet.
Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)