| Logo
Anmeldelse av Taxi - Film (1998)
Film: Taxi (1998)
Aldersgrense: 15 år
Kategori: Action, Komedie, Biljakt
Land: Frankrike
Regi: Gerard Pirés
Spilletid: 87 min
Datoer:
| 1999-04-09 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 3.9 av 6
Keyword: Bil, Biljakt

Serie: Taxi
| Taxi 5 (2018) | Taxi 4 (2007) | Taxi (2004) | Taxi 3 (2003) | Taxi 2 (2000) | Taxi (1998)

Andre kritikkratinger fra media:
Taxi
  Cinerama.no ( Cinerama )
  Filmdagbok.no
  Filmredaksjonen NRK
  Dagsavisen
  Dagbladet
  VG ( Verdens Gang )
  Filmfront
  Aftenposten
Andre filmdatabaser
  6.7 IMDB ( Internet Movie Database )
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Pål
  Kristine
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |



Anmeldelsen:

Humørfylt fransk bilfilm med masse fet kjøring

Publisert: [ 23. Mars 2012 ]
Skrevet av: Pål Frostad

Ingress:
Vi befinner oss i Marseilles i Frankrike. Daniel slutter i sin jobb som pizzabudsjåfør og begynner i sin nye jobb som taxisjåfør. Han kjører selvsagt Peugeot siden han er fransk, men det er ikke noen hvilken som helst bil. Daniel har nemlig bygget om bilen for å yte størst mulig fart med en rekke racing-remedier. Daniel er nemlig en som verdsetter hastighet og tid på distansen som viktigere enn komfort. En av hans første oppdrag er et drømmeoppdrag i en som vil nå et fly innen 25 minutter. Vi blir også vitne til at politimannen Emilien og hans kollega Petra forsøker å stoppe en ranerbande som kjører Meercedes, men banden slipper unna med byttet i behold etter et skytedrama. Dagen etter dette bestiller Emilien taxi i sivil og Daniel dukker opp for å kjøre ham. Etter at Daniel kjører i 190 kilometer i timen i en 50-sone blir han brakt inn på politikontoret til Emilien. Og der stiller Emilien et forslag at om han vil beholde jobben og lappen så må han hjelpe til Emilien med å fakke den såkalte Mercedesbanden som er et stort problem da de raner banker og stikker av med byttet hver gang i sine fartsglade Mercedeser. Daniel blir da ansatt som aspirantpoliti i en måned for å hjelpe til å forsøke å hjelpe til med denne delikate saken...

Anmeldelse:
Det hele begynner med Pulp Fictions tøffe åpningssoundtrack og allerede der blir man satt i godt humør. Vi følger et pizzabud i høy fart på en scooter på veien i en by. Han kjører maks av det scooteren er god for og kommer nedi så det sprøyter gnister i svingene fordi metallet i scooteren gnisser mot asfalten. Han passerer bilene i stor fart og snirkler seg gjennom trafikken. Så ser vi en tidtaker som stopper klokken i det scooteren brått stopper opp så sjåføren Daniel må ta salto over styret for å lande på bena. Han er svært interessert i tiden sin og spør sin venn Paulo om hvor mye det ble. Det ble vist ny rekord og det var dårlig nytt for Paulo som hadde den gamle rekorden. Ved pizzariaen er det stor fest. Daniel blir ropt fram i folkemengden som ny helt og sjefen forklarer at han skal slutte å kjøre pizza. Eller som sjefen sier det: Han bytter ut to hjul med fire. Det omvendte av utviklingen der mennesket begynner på alle fire. Sjefen forteller at selv om han skal slutte så var han den beste av dem og de kommer til å savne ham. Den smekre damen Lily kommer bort og kysser Daniel. Sjefen roper ut at for å si adjø til Daniel så skal de lage en stor parade. Alle scooterbudene danner en stor parade og gjør forskjellige triks som en hyllest til Daniel. En mann på motorsykkel er også med og kjører opp på containerne som en dyktig trailkjører. Det er også en mer racing-motorsykkel som spinner rundt i en runding på asfalten. Han står også bak motorsykkelen i stor fart så det gnistrer under beina på ham. En av scooterne tar en salto på en rampe. Helt til slutt kommer politiet på to motorsykler og spør Daniel om papirene er i orden og han sier han skal hente dem og stikker av hjem til garasjen sin der bilen hans står. Han har selvsagt med kjæresten sin Lily hjem også.

Dette er et ganske absurd konsept med en slags kjørefilm. Det at man får en lurvete fartsglad taxisjåfør som skal hjelpe en politimann å løse en stor ransak er jo litt på kanten, men man har jo sett lignende i filmen ‘48 Timer’ bare at her er det både mer komedie og mer action enn den filmen, men det er ikke mer nært virkeligheten, og det gjør jo heller ikke mye for dette er ment som rein underholdning. Denne Daniel er jo en artig karakter. Han er tøff, litt gal og veldig dyktig til å kjøre raskt med alt som kan kjøres. Her får vi se han kjøre faktisk så raskt at han velter radaren og tar igjen råkjører på racingmotorsykkel og mye mer. Her er det han som holder roen når han må henge med en politimann i en måned for å buste ranere. Han får god erfaring fra hans tidligere jobb som en våghals på scooteren for pizzarestauranten han jobber for før. Han kjenner da miljøet i byen og alle gatene som også han får god bruk for her. Også hans gamle arbeidskolleger stiller opp for ham når han trenger en hjelpende hånd her. Her får mye kul kjøring og medfølgende biljakter som du aldri før har sett dem. Dette er med andre ord en obligatorisk film for som liker biler, fart og spenning.

Det er en stund siden jeg så denne filmen første gang. Da den kom ble den en stor hit og jeg lot meg som eldre tennåring forføre av denne kjørebomben av en film som slo hardt nede i actionmagen min. Nå er det jo gått en god stund siden jeg så filmen forrige gang og det er ikke alltid at man liker filmene som man digget i tenårene når man er passert de tredve. Jeg må innrømme at denne filmen har tapt seg litt siden den var hot og ny, men mye sitter også her framdeles. Man liker godt kjørescenene som er veldig bra gjort her. Alle er jo også gjort i reell fart. Det vil si at det du ser på speedometeret er det du også får se i filmen her. Det vil si at man her får hastigheter opp mot høye 200 kilometer i timen på vanlig vei.

Regien er ved franskmannen Gerard Pires og han gjør en virkelig god jobb her for å gjøre denne filmen så underholdende som den faktisk er blitt. Fotoet er også ganske overbevisende gjort her og det skal Pires ha en del av æren for at dette er såpass godt fortalt. Den mye mer kjente franske regissøren Luc Besson (Nikita, Léon og Det Femte Element) står bak manuset. Og dette er et manus det oser fart og spenning av, selv om historien føles litt billig til tider så legger man godviljen til når det hele blir gjort med et såpass glimt i øyet som det man opplever her. En viss dose humor spriter også opp det hele, men det gjør jo også sitt til at man ikke tar dette så alt for seriøst heller. Det er bra tempo i filmen og der det ikke er så høyt kjører man på med kul musikk som virkelig får deg i stemning. Man sitter virkelig å koser seg her underveis med all denne actionfylte kjøregleden som oser bensin. Det er aldri vanskelig å se hvor man vil med filmen. Dette er rein underholdning og en film som er ganske kul å se for gutta og de fartsglade jentene. Det er jo også bittelitt romantikk med her som gjør at filmen blir litt for jenter også. Og det sier jo også litt når Taxi-serien er den mest populære franske filmserie gjennom tidene. Skuespillerne gjør også sitt til at dette fungerer ganske bra. Samy Naceri som Daniel og Frederic Diefenthal som Emilien har en god kjemi seg imellom og spiller sine roller med sjarm og humør som smitter over på deg.

Taxi er mer som en actionfylt folkebilfilm og er ingen dypere mening bak, men hva gjør vel det når man føler at det er nettopp det man trenger en gang innimellom for å få renset hjernen. Dette er en fartsfylt bil med en del humor og mye underholdning med på kjøpet. Om man ikke har fått med seg denne filmen så er det bare å løpe å kjøpe om det frister det du har lest her. Man kan jo ikke garantere at du liker dette, men om du liker de gode bilfilmene fra Hollywood så er dette ikke noe dårligere gjort selv om det er franskmenn som sitter i førersetet her. Det skal legges til her at min firer her er sterk og på grunn av den litt tynne historien så når ikke dette helt opp. Men jeg pleier å være streng på en del filmer i dette sjiktet og en firer fra meg er langt i fra dårlig og i alle fall ikke når jeg presiserer at den er sterk, for dette underholder framdeles svært godt.
Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)