| Logo
Anmeldelse av Green Zone - Film (2010)
Film: Green Zone (2010)
Kategori: Drama, Krig
Land: USA
Regi: Paul Greengrass
Spilletid: 115 min
Datoer:
| 2010-03-12 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 4.1 av 6
Keyword: Soldat, 2000-tallet, Krig

Andre kritikkratinger fra media:
Green Zone
  Filmz.dk
  B.T. (Danmark)
  Rose-Maries litteratur- og filmblogg
  Ekstra Bladet (Danmark)
  Filmfront
  Berlingske Tidene ( Berlingske.dk )
  Filmguiden
  FilmMagasinet
  GD ( Gudbrandsdølen Dagningen )
  Stavanger Aftenblad ( Aftenbladet.no )
  Biojensen.dk
  Cinemablend.com
  Gamereactor.no
  Dagsavisen
  Film-nyt.dk
  Lyd og bilde ( Lydogbilde.no )
  Cinerama.no ( Cinerama )
  Cinemazone
  Politiken ( Politiken (Danmark) )
  God Kveld Norge (TV2)
  oa.no ( Oppland Arbeiderblad )
  OP.no ( Øslandsposten )
  Oblad ( Østlandets blad )
  Natt&Dag
  Dagbladet
  VG ( Verdens Gang )
  Filmbyen.no ( Filmbyen )
  Jyllands-Posten
  Side2
  Aftenposten
  theactionelite.com
Andre filmdatabaser
  6.7 IMDB ( Internet Movie Database )
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Tore
  Torstein
  Pål
  Jacob
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |

Andre anmeldelser på filmen: (1)



Anmeldelsen:

'Jason Bourne' reiser til Irak.

Publisert: [ 17. Mars 2010 ]
Skrevet av: Tore Andre Øyås

Ingress:
Vi kommer inn i Bagdad by og året er 2003. Den amerikanske offiseren Roy Miller og hans inspektørteam har blitt sendt for å finne våpen man tror befinner seg i den Irakiske ørkenen. De drar fra det ene bakholdsangrepet til det neste i sin søken etter kjemiske våpen, men snubler i stedet over en omfattende dekkoperasjon som avsporer dem fra sitt opprinnelige oppdrag. Miller må nærmest alene jakte sannheten med misvisende og feil etterretning gitt av agenter med overlappende agendaer.

Anmeldelse:
Nok en gang samarbeider Matt Damon med regissør Paul Greengrass. Sammen har de tidligere gjort ’Gåten Jason Bourne’ og ’The Bourne Ultimatum’. Også ’Greene Zone’ befinner seg i noenlunde samme gate da vi fremdeles holder oss innen actionthriller-formatet. Forskjellen denne gang er at vi er nærmere den virkelige verden og historien enn før. Krigen i Irak og USAs behandling og inngripen i landet er gjenstand for denne historien. Med imponerende locationsfilming følger vi de militære gruppene rundt på svært så realistiske oppdrag. Ledet av Damon, som nok en gang gjør en meget sterk og troverdig rollekarakter, blir vi sugd inn i en rå og brutal handling som altså kunne vært tatt rett ut i fra virkeligheten.

Det hele starter muligens noe kjedelig og forstyrrende realistisk med plagsomt mye ristende kameraføring og et noe uinteressant oppdrag. Men litt etter litt, ettersom plottet og konspirasjonen(e) gradvis blir blottet, blir også historien mer og mer oppslukende!

Mens vi overværer Bagdad som blir bombet og ødelagt, blir vi tvunget til å tenke over mye interessant, blant annet amerikanernes rolle og Bush-regjeringens flaue politiske behandling av landet og folket. Sett fra bakkenivå og en amerikansk soldats synsvinkel, blir USA gjort til den største synderen, noe som virker å være i tiden blant større filmproduksjoner.

Ikke bare med sine enkelte imponerende krigsenkeltscener og actionmettet handling, klarer ’Greene Zone’ å engasjere også med sin spennende historie, en historie som er like spennende og interessant rent karaktermessig som historiemessig. Det er til tider intenst spennende, overraskende, troverdig og realistisk. Den fremstår slik som en litt uvanlig actionkrigsfilm, uten de større fokuseringene på eksplosjoner og krigsslag, men heller med et fokus på personene, deres handlinger, avgjørelser og agendaer. Rett og slett et fascinerende spennende og interessant krigsportrett dette, og det over virkelige hendelser.
Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)