| Logo
Anmeldelse av Alt for Norge - Dokumentar (2022)
Dokumentar: Alt for Norge (2022)
Kategori: Dokumentar, Sport
Land: Norge
Regi: Daniel Høglund, Jo Vemund Svendsen
Spilletid: 114 min
Datoer:
| 2022-03-25 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 4.9 av 6
Keyword: Sport

Andre kritikkratinger fra media:
Alt for Norge
  Varden.no
  FVN ( Fedrelandsvennen )
  Fredrikstad Blad
  Dagsavisen
  God Morgen Norge ( God Morgen Norge (TV2) )
  VG ( Verdens Gang )
  FilmMagasinet
  NRK P3 - Filmpolitiet
  Dagbladet
  Subjekt.no
  Aftenposten
Andre filmdatabaser
  7.8 IMDB ( Internet Movie Database )
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Lars-Erik
  Torstein
  Pål
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |

Andre anmeldelser på filmen: (2)



Anmeldelsen:

Magisk og nostalgisk portrett av ‘Drillos’

Publisert: [ 23. Desember 2022 ]
Skrevet av: Pål Frostad

Ingress:

Dette er en unik dokumentar som tar oss helt på innsiden av fenomenet Egil Drillo Olsen og hvordan han preget landslaget på starten av 1990-tallet og frem til vi blir kåret blant de beste landslagene i verden.

Det var en æra som var uten sidestykke i norsk fotball. Vi får fortalt historien om det ‘amatørmessige’ landslaget som kom til VM og var langt fremme på fotballanalyser og brukte soneforsvar.

Mange vet hvor gode Norge var og siden har vi forsøkt å gjenreise æraen, men det var noe eget med Drillo i en tid der han viste oss at det er viktig å kjenne motstanderen og hvordan de spiller, for å vite hvordan man kan vinne kamper og få poeng.

Vi blir med Drillos mot VM i USA der de gir alt for Norge. Drillo blir et navn på alles lepper og han får til og med en is oppkalt etter seg. Men alt som er populært har også sin bakside, og den får Drillo kjenne på når han får kritikk for spillestil når ting ikke går like bra…

Anmeldelse:

Dokumentaren begynner på svært nostalgisk vis og tar oss tilbake til en tid der videospilleren og VHS-en var hipt. Og filmen har en del VHS-introer og video-effekter som gir tar oss tilbake i tid og setter oss i stemning. Dokumentaren begynner med å skape et bilde av hvordan Norge var som fotballnasjon på slutten av 1980-tallet.

Da var vi langt unna nivået til verdens beste og selv også Nordens beste. Alt starter med å sette oss inn i mer enn bare fotball. Det blir også brukt tid på den norske kulturen og folkesjelen for å forklare hva som skjer i kulissene. Selv kong Olav og Kong Harald er med og snakker til oss fra nyttårstalen, Leif Juster deler ut pris til Drillo og alt som kan krype å gå av sportsjournalister på TV er med i dokumentaren.

Drillo er en veldig nerdete person, og hans filosofi og analyser av hvordan fotball kan spilles, føles svært interessant å følge. Vi får en rekke ny kunnskap om hvordan Drillo er som person og hvordan han stillferdig leder landslaget frem mot en suksess ingen hadde sett komme.

Han fremstår som en særdeles smart og faktarik person som bruker både statistikk og behandler fotball som et fag som han setter i et voldsomt system og ikke bare gjør det til et tilfeldig spill der bare individuelle spillere står frem, men der kollektivet i laget og forsvaret er viktigere enn det å skape tradisjonell angrepsfotball.

Liker hvordan dokumentaren tar fatt i oss fra første stund og serverer oss en fengende historie fra gylne tider i norsk fotball. Dokumentaren slipper heller ikke taket i oss underveis og underholder stort. Gjennom en rekke unike arkivklipp i samspill med nyere foto skapt for dokumentaren sluser Alt for Norge oss gjennom fenomenet Drillo. Dette skapes gjennom intervjuer med spillere og andre fra miljøet.

Vi får både se og høre hvordan de store norske fotballprofilene tenker og opplevde tiden de hadde på landslaget. Dette er heller ikke bare fotball, men også en del følelser som skildres. Egil Drillo Olsen er også en spesiell, stillferdig kar som verken liker oppmerksomhet eller ståhei rundt seg, men lever for fotball og analyser av det og liker ikke at andre legger seg opp i hvordan han spiller.

Konklusjon
Alt i alt føles dette meget underholdende og vel så engasjerende som det meste annet god fiktiv underholdning. Det er litt befriende å se en sportsdokumentar av dette slaget. En sportsdokumentar om landslaget her hjemme på berget. Det var et landslag vi følte vi var en del av, selv om vi ikke var i nærheten av å spille på det. Gjennom dokumentaren får vi se både oppturer og nedturer, men selv om Drillos gjorde mye rett og skapte engasjement, så får vi se at det skal mer til for det for å vinne VM mot de beste i bransjen.

Uansett er dette en glitrende dokumentar som gir oss et helhetlig bilde av hvordan fenomenet Drillo ble verdsatt og med det ble Norge satt på kartet, og fotballverden hatet å spille mot oss. Dokumentaren evner å skape både følelser og nostalgi. ‘Alt for Norge’ føles som et fascinerende dokument over en tid som aldri kommer tilbake. Liker at dokumentaren griper fatt i mer enn bare fotball og skaper et fundament som både forklarer og viser oss hvordan ting henger sammen.

Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)