| Logo
Anmeldelse av Dinosaur - Film (2000)
Film: Dinosaur (2000)
Aldersgrense: Alle
Kategori: Animasjon, Familie, Eventyr, Tegnefilm
Land: USA
Regi: Eric Leighton, Ralph Zondag
Spilletid: 82 min
Datoer:
| 2000-11-17 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 3.7 av 6

Andre kritikkratinger fra media:
Dinosaur
  Dagbladet
  Hollywood.com
  Reelfilm.com
  Palo Alto Weekly
  Movie Metropolis
  Filmfront
  Cinerama.no ( Cinerama )
  Aftenposten
  Courier-Journal
  Sacramento News & Review
  Commonsensemedia.org
  Filmredaksjonen NRK
  Filmthreat.com
  Filmfeber.no
  VG ( Verdens Gang )
  Antagony & Ecstasy
Andre filmdatabaser
  6.4 Rotten Tomatoes
  6.4 IMDB ( Internet Movie Database )
  4.8 Rotten Tomatoes - publikum
Terningkast fra Filmkikkpodden
  FilmkikkPål
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Pål
  Kristine
  Petromax
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |



Anmeldelsen:

Solid teknisk dinosaur-film, men mangler det siste lille ekstra

Publisert: [ 4. Juli 2023 ]
Skrevet av: Pål Frostad

Ingress:

Det hele åpner i det en Carnotaurus angriper en flokk dinosaurer og plyndrer et reir og dreper noen. Et av eggene blir stjålet av en Oviraptor, og det ene tar det andre og snart er egget kommet til en øy. Der møter noen forhistoriske lemurer egget og tar det med seg til sin stamme. Da egget klekkes kaller de Iguanodon-dinosauren for Aladar. Flere år senere styrter en meteor inn i jorden, og skaper en eksplosiv sjokkbølge som ødelegger øya. Aladar og lemurfamilien flykter over havet til fastlandet. Der legger de ut på en lang og farefull reise inn i det ukjente…

Anmeldelse:

I følge Wikipedia hadde filmen en lang vei før den ble filmatisert. De skriver at alt startet i 1986 med at Phil Tippett og Paul Verhoeven ville lage en mørkere, naturalistisk film om dinosaurer. I 1994 begynte Walt Disney Feature Animation utviklingen av prosjektet og brukte flere år på å utvikle programvaren for å lage dinosaurene. Karakterene i Dinosaur er datagenererte. Imidlertid er det meste av bakgrunnen live-action og ble filmet på stedet. En rekke bakgrunner ble funnet i ulike kontinenter som Amerika og Asia. Med et budsjett på 127 og en halv millioner dollar, var filmen angivelig den dyreste dataanimerte filmen på den tiden.

Filmen er meget bra animert for sin tid, men filmen ser noe eldre ut på enkelte partier med vannet og bakgrunnene sammen med dinosaurene. Men i det store og det hele føles dette meget solid. Du får nesten litt naturprogamfølelse fordi dette leverer så godt. Men da noen av dyrene snakker, så mister man litt av den følelsen i lengden. Vannet er bra laget i filmen, men det er ikke alt som føles like fotorealistisk, selv om dette er tidvis svært imponerende og påkostet for sin tid.

Dinosaur ble laget under en tid der dinosaurer var populært etter Jurassic Park startet filmrevolusjonen i dinosaurunderholdningen. Vi får sett en god del forskjellige dinosarurer som vi gjenkjenner. Med andre ord fungerer dette litt som en barnevennlig versjon av Jurassic Park, bare i oldtiden og ikke i dagens samfunn. Dinosarene er veldig lik i fargene og går litt i hverandre. Det gjør at dette mangler litt mer farger og forskjell i dinosaurmangfoldet. Men på den annen side er dette litt slik man så på dinosaurer den gangen dette ble laget.

Filmen begynner ganske bra, men blir ikke helt den dinosarfilmen jeg ønsker. Den bærer dog preg over at den er tilpasset barna. Selve handlingen er litt enkel og eventyret blir litt traust fortalt. Jeg synes også filmen har et produksjonsdesign som ikke er verdens mest spennende heller. Den er dog innom en del veldig kule motiver med tilhørende bakgrunner. Ofte er skyene og himmelen litt for klisjepreget i filmen, da himmelen føles litt for simpelt og lite bevegende. Med andre ord mangler filmen det siste lille ekstra og det mangler litt på kreativiteten i fortellingen og verket.

Konklusjon
Jeg hadde mer tro på denne filmen enn det den leverte. Den er litt nestenbra hele veien og filmen er litt mørkere enn vanlige animerte filmer fra Disney. Men dette er fullt severdig og har en del å gripe fatt i. Det er passe med action i filmen og den er godt animert, selv om noe kan se litt klippet inn. Føler dog at dette har mer å gå på mot perfeksjonen. Med andre ord er dette langt i fra like vellykket som eksempelvis Jurassic Park. Musikken er ikke like klassisk den heller, selv om det er mye bruk av symfoniorkester, men det blir skapt en del emosjonelle øyeblikk som passer med bildet og karakterene i det de opplever.

Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)