| Logo
DVD-anmeldelse av Beyond Borders - Film (2003)
( + )
Film: Beyond Borders (2003)
Aldersgrense: 15 år
Kategori: Drama
Land: USA
Regi: Martin Campbell
Spilletid: 127 min
Datoer:
| 2004-06-11 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 3.2 av 6
Keyword: Krig, Angelina Jolie

Andre kritikkratinger fra media:
Beyond Borders
  Creative Loafing
  Jam! Movies
  Apollo Guide
  Stavanger Aftenblad ( Aftenbladet.no )
  Filmfront
  Sacramento Bee
  Hollywood.com
  Lawrence Journal-World
  USA Today
  Aisle Seat
  Aftenposten
  BT ( Bergens Tidene )
  Dagbladet
  Commonsensemedia.org
  VG ( Verdens Gang )
  Natt&Dag
  Dagsavisen
Andre filmdatabaser
  7.2 Rotten Tomatoes - publikum
  6.4 IMDB ( Internet Movie Database )
  1.4 Rotten Tomatoes
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Borghild
  Pål
  Petromax
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |Anmeldelsen:

Svært engasjerende og tidvis sterk film om hjelpearbeid

Publisert: [ 25. November 2023 ]
Skrevet av: Pål Frostad

Ingress:

Vi følger Sarah Jordan hun har nylig giftet seg og lever et suksessfullt liv med alt hun trenger. En kveld de er på gallamiddag sammen med fiffen, kommer en lege og kaprer mikrofonen på scenen. Han stiller alle til veggs og har med seg en sultende barn fra Etiopia. Dette griper Sarah og hun engasjerer seg i hjelpearbeid diverse steder i verden. Hun får ikke med seg mannen sin, som sier hun bare må dra alene. Det gir henne mye å hjelpe andre og der treffer hun også legen fra banketten som deler det samme engasjementet for de som ikke har det like godt som oss. De finner tonen etter hvert som deres veier fører dem sammen…

Anmeldelse:

Filmen prøver hardt å spille på følelser. Noen av forsøkene er på grensen til det komiske, og særlig når det spilles på litt galgenhumor i møte mellom fattig og rik. Men dette gjør seg bare gjeldende helt i starten, etter det viser filmen seg fra en litt annen side. Tror det bare er introduseringen av legen og litt en krampaktig start med forsøk på å fri til oss slik at vi sitter med en tåre i øyekroken. Legen er en rollefigur som prøver å hjelpe og ikke går på kompromiss med noe i jakten på å få inn penger på riktig måte til barna som sulter i Etiopia. Han prøver å bruke sarkasme i møte med de som prøver å hjelpe og gjøre en forskjell. Særlig hos de han tror bare gjør det for å få en bedre følelse selv.

Skuespillet er ganske greit med populære stjerner i rollen. I front finner vi Angelina Jolie som spiller fint i filmen. Hun er den pene jenta i front som er i rikingmiljøet og finner ut at livet har mer med seg enn å bare bry seg om seg selv. Hun er en følelsesladet ung kvinne og vil gjøre noe ut av livet sitt, men ektemannen vil ikke være med på reisen til Afrika. Clive Owen er den rette mannen for rollen som doktoren som vier livet sitt til å gjøre en forskjell i Etiopia. Han har det rette fjeset som gjør at vi tror på hans rolleprestasjon og oser ut av tillit. Jeg synes han er en litt undervurdert skuespiller og har en stemme og en drive i skuespillet sitt som ofte er det rette for harde og rettferdighetsøkende roller.

Regien er ved Martin Campbell, som er mannen bak James Bond - Casino Royale og James Bond - GoldenEye, Zorro - Den Maskerte Hevner og The Foreigner med Jackie Chan. Han viser også gode takter med denne filmen. Dette er en ambisiøs film fra hjelpearbeidermiljøet. Afrikamusikken er litt ‘Løvenes kong’-eaktig med trommer og annet som skaper den riktige afrikafealingen, sammen med dramafølelsen. Fotoet er tidvis ganske kult med spektakulære soloppganger i Afrika og ørkenlandskapet i stor kontrast med all elendigheten og sulten. Vi følger hovedpersonene over 10 år.

Vi besøker en verden i endring. Berlinmuren har falt og det er sult og opprør i Etiopia. Det er mye nød i verden. Filmen setter hjelpearbeid på dagsordenen og det gjør den på en god måte. Vi burde bry oss mer om de som ikke har det så bra og Angelina Jolie har virkelig prøvd å skape en film som langt i fra er noen blockbuster og bryr seg om alle de tingene som betyr en forskjell, men som få lager film om. Det er mange sterke scener i filmen i møte med barn som sulter og fargede som lider. Det er kamp for maten og hjelpesendinger blir forsøkt plyndret. Ferden går litt rundt om i verden. Vi besøker også Kambodsja, Tsjetsjenia med mer. Filmen viser at det er gråsoner i alt man gjør. Det er ikke bare sort-hvitt å hjelpe folk.

Konklusjon
Dette begynner som en dramafilm, men blir mer og mer spennende utover i filmen. Både historien, temaet og spenningen tiltaler meg. Filmen klarer det å engasjere og man draes veldig inn i handlingen etter hvert. Da blir dette litt altoppslukende. Det er noen tvister i filmen og det gjør dette litt spennende. Det blir flere og flere sterke scener utover i filmen. Vi får se at hjelpearbeid har sin pris i møte med skruppelløse krigsherrer og lignende. Det er også litt kjærlighet innbakt i filmen. Hun har et ekteskap som skranter og de lever bare sammen på papiret på grunn av ungene.

Jeg gikk fra å være litt skeptisk til å virkelig like denne filmen. Liker også slutten som har noen tvister å by på, selv om dette ikke er helt topp hele veien. I mine øyne overrasket filmen meg i positiv retning. Man trenger ikke å ha mye følelser for å like filmen, men dette er både følelsesladet og spennende om hverandre og du får en bit med kjærlighet i materialet også som binder dette sammen. Filmen er litt brutal også til tider, men det er for å skildre hvor fæl verden kan være. Jeg trekker noe for starten, men siste del er knallsterk og da er jeg solgt.

Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)