| Logo
Anmeldelse av Det kommer en dag - Film (2016)
Film: Der kommer en dag (2016)
Aldersgrense: 16 år
Kategori: Drama
Land: Danmark
Regi: Jesper W. Nielsen
Spilletid: 119 min
Datoer:
| 2017-04-28 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 4.3 av 6

Andre kritikkratinger fra media:
Det kommer en dag
  Kulturkritikk.no
  Berlingske Tidene ( Berlingske.dk )
  Ekstra Bladet (Danmark)
  B.T. (Danmark)
  Film-nyt.dk
  NRK P3 - Filmpolitiet
  Cinemazone
  Ekko ( Filmmagasinet Ekko )
  Soundvenue.com
  Filmpuls.dk
  Cinemaonline.dk
  Cinema ( Cine.no )
  Jyllands-Posten
  Politiken ( Politiken (Danmark) )
  Filmz.dk
Andre filmdatabaser
  7.8 IMDB ( Internet Movie Database )
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Lars-Erik
  Pål
  Borghild
  Marius
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |



Anmeldelsen:

Sterkt og spennende drama om gutter som kjemper for rettferdighet

Publisert: [ 14. Januar 2024 ]
Skrevet av: Pål Frostad

Ingress:

Noen år før månelandingen blir brødrene Erik og Elmer brått revet bort fra sin mor, da hun blir alvorlig syk og ikke kan ta hånd om dem lenger. De blir sendt på barnehjemmet Gudhjem. Det er et fryktelig sted der alt langt i fra er trygt og godt for guttene å bo. Forstanderen Frederik Heck er den store diktatoren og hans ord er absolutt lov. Han styrer barnehjemmet med jernhånd og der omsorg er byttet ut med pryl, og barna skal straffes og bankes til disiplin. Vi følger Erik og Elmer i deres forsøk på å finne en vei ut fra galskapen på…

Anmeldelse:

Alt starter med at to nye gutter kommer til guttehjemmet. Det er en uggen følelse i det guttene ankommer bygningen med den strenge bestyreren. Vi får historien om to brødre som faller utenfor alle systemer. De stjeler og skulker på skolen. Moren har tro på sine sønner, men problemet er at hun er syk og faren har hengt seg. Derfor må barna dra bort på et guttehjem, der guttene blir slått for den minste ting. Guttenes eneste sjanse er å oppføre seg som spøkelser, men det er ikke lett for to gutter som er vant til å havne i problemer. Den minste av de nye guttene tisser i sengen og må gå på heftige medisiner og får mye straff på grunn av det, men klarer ikke stoppe med tissingen, uansett hvilken straff han får.

Filmen er bygget på flere virkelige hendelser og filmen er godt dramatisert hvor hard hverdagen kunne være på barnehjem i etterkrigstiden. Dette er omtrent som å se en yngre versjon av den svenske filmen Ondskapen, Hollywoodfilmen Sleepers eller Marius Holsts norske film, Kongen av Bastøy. Felles for de filmene, inkludert denne, er at det handler om barn som blir mishandlet og tuktet på en måte barn aldri skal oppleve. De lever som i et guttefengsel. Bestyrerne slår guttene og de andre eldre barna er enda mer nådeløse med de de guttene vi følger. Det er mye kollektiv straff og alt blir veldig stygt for guttene som ikke følger reglene. Det blir også fortalt om seksuelt misbruk av guttene.

Regissøren, Jesper W. Nielsen, har en del filmer i beltet før denne filmen. Blant annet filmatiseringen av Jostein Gaarderboken, ‘I et speil, i en gåte’. Nielsen gjør i alle fall en super filmen med Det kommer en dag. Filmen er godt laget og fanger godt etterkrigstidens tidsskoloritt. Fotoet er godt løst med en stødig kamerahånd og myke bevegelser. Det klippes mye frem og tilbake mellom close-ups og oversiktsfoto. Liker godt hvordan filmen er bygget opp. Vi heier hele tiden på barna i filmen og håper hele veien på oppgjørets time, at noen må oppdage og ta affære om alt det vonde som skjer. Men det er ikke lett å stå opp for et råttent system, der alle som sier fra blir straffet i hjel.

Skuespillet i filmen er utført med stor troverdighet. Lars Mikkelsen er veldig uspiselig som den fryktede bestyreren og Sofie Gråbøl er varm og fin som læreren på guttehjemmet som prøver å gjøre en forskjell. Og disse to står for de viktige to voksne sidene i dette mareritt på guttehjemmet. De spiller meget bra begge to, men det gjør guttene også, Harald Kaiser Hermann spiller Elmer og Albert Rudbeck Lindhardt spiller den eldre broren, Erik. De er de ubestridte midtpunktene i filmen, og spiller strekt og naturlig i måten de blir misshandlet på og forsøker å stå opp mot ondskapen. Spesielt får Harald Kaiser Hermann mye av spotlighten som den minste og mest sårbare av guttene.

Konklusjon
Filmen beskriver mye vondt, mishandling og ondskap, men det blir også knyttet inn barnslige elementer som er med på å gi guttene håp i alt det vonde. Den ene av guttene har en drøm om å bli astronaut og hans drøm om det og alt han lever seg inn i, gjør at han lettere holder ut mot overmakten. Det blir også noen referanser til 2001 en romodysse og månelandingen. Handlingen og filmen er meget spennende og har et solid drama i bunn. Det er ikke godt å si hvordan dette utvikler seg. Dette er en svært engasjerende film som er sterkt og folkelig fortalt. Den rører noe i deg og gjør at man kjemper og håper på rettferdighet for guttenes opplevelser. Synes handlingen er fengslende og dramatisk lagt opp for at vi hele veien skal være med på reisen til guttene. En reise som kom til å merke dem for livet…

[ Filmen kan i skrivende stund sees på Netflix ]

Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)