| Logo
DVD-anmeldelse av Haien som visste for mye - Film (1989)
Film: Hajen som visste för mycket (1989)
Kategori: Komedie, Musikal
Land: Sverige
Regi: Claes Eriksson
Spilletid: 88 min
Mediarating: 3.7 av 6

Serie: After Shave och Galskaparna
| Den enskilde medborgaren (2006) | Monopol (1996) | Stinsen brinner (1991) | Macken (1990) | Haien som visste for mye (1989) | Leif (1987)

Andre kritikkratinger fra media:
Haien som visste for mye
Andre filmdatabaser
  6.5 JustWatch.com
  6.3 Themoviedb.org
  6 Letterboxd.com
  5.9 IMDB ( Internet Movie Database )
  5.4 filmtipset.se
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Pål
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |Anmeldelsen:

Svensk galskap i en komedie om finansbransjen

Publisert: [ 20. Februar 2024 ]
Skrevet av: Pål Frostad

Ingress:

Vi møter den rike aksjemegleren Samuel Plottner, som får trøbbel når sønnen Joakim, skriver en avisartikkel med overskriften ‘Eternitplattor gör dig smalare’. Det gjør at Davidsson & Locks aksjekurser som selger produktene til å skyte i været. Nå kommer det mange spørsmål Jokims vei. Hva vet han? Joakim selv hevder at det er en skrivefeil og at det egentlig handler om matlaging. Det skulle stått ‘Lasagneplater gjør deg slankere’, sier han. Men samtidig har Jokim en mørk hemmelighet som ingen vet. Det viser seg at Joakim og brødrene, Lukas og Alexander egentlig er en og samme person. Det er en hemmelighet bare moren vet om. Det dukes for et oppgjør i finansfamilien der alle hemmeligheter kommer for en dag…

Anmeldelse:

Etter nylig å ha sett Leif, gikk jeg løs på neste film av den svenske revygruppen Galenskaparna och After Shave. Jeg elsket Leif og dette var jammen ikke verst dette også. Igjen er det Claes Eriksson som har regien. Dette er ikke en oppfølger til Leif, men heller en enkeltstående ny film som utforsker et nytt miljø, og lager mye gøy med finansmiljøet i en lattermild film noe uten om det vanlige. Han har laget en grei film med mye moro og humoristiske sleivspark til finansbransjen.

Dette er svensk spesiell galskap med brodd. Det er mye ordspill på det man vet og ikke vet at andre vet. Og dette er jo selvsagt ting som er sentralt innen aksjer at man ikke vet for mye og kommer ut med saker som påvirker aksjekursene som andre kan tjene gode penger på. Det går jo også så raskt på børsen at man bare leser overskrifter i avisene på børsen. Og slike morsomheter er det mange av. Filmen forsøker å gjøre humor på tilfeldighetene i finansbransjen, der de store pengene kommer av de dristigste handler.

Du får en komedie og musikal med flere dansesekvenser. Sangene og dansenummerne med finansmennene er veldig artig med en artig og catchy sang. Gospelsangparodimontasjen er også ganske moro og fengende. Der synger de om at Himmelen har gitt oss Alibi med munkesveiser, de går i kjortler og synger i kor. Det noen syke scener med personer som sitter fast på rivningsballer som knuser hus og samt folk som hopper fra tog mot slutten av filmen.

Konklusjon
Filmen er kreativt skrudd sammen med en rekke artig slapstick- og temabasert situasjonskomedie. Det teatralske og snåle skuespillet er mye av nøkkelen til at dette oppleves som så artig og annerledes på skikkelig komedievis. Tidvis er dette veldig morsomt, men ikke fullt på høyde med Leif. Likevel ler jeg høyt av en del av scenene som er galskapskomisk utført.

Om du likte Leif, er det bare å snurre i gang denne også. Du får mer av det samme, men vitsene er nye og miljøet er annerledes. Det er moro å se hva Galenskaparna och After Shave har fått ut av å spøke med finansmiljøet. Dette anbefaler jeg gladelig videre. Svensk galskap på sitt beste, selv om filmen i seg selv ikke er den aller beste i kvalitet, så er dette temmelig moro. Jeg ruller en firer på terningen og synes dette var virkelig verdt min underholdningstid.

[ Filmen kan leies på sfanytime.com ]

Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)