| Logo
DVD-anmeldelse av Buddy - Film (2003)
( - )
Film: Buddy (2003)
Aldersgrense: Alle
Kategori: Romantikk, Drama, Komedie
Land: Norge
Regi: Morten Tyldum
Spilletid: 100 min
Datoer:
| 2003-08-29 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 4.6 av 6

Andre kritikkratinger fra media:
Buddy
  Aftenposten
  BT ( Bergens Tidene )
  Romerikes Blad
  Hamar Dagblad
  Varden.no
  Cinerama.no ( Cinerama )
  Bergenpuls
  Stavangerpuls
  Trondheimpuls
  VG ( Verdens Gang )
  Filmfront
  Se&Hør ( Se og hør )
  Filmguiden
  Filmanmelderen.no
  FilmMagasinet
  Filmdagbok.no
  Filmlisten.no
  Ekstra Bladet (Danmark)
  Dagbladet
  Jyllands-Posten
  Berlingske Tidene ( Berlingske.dk )
  NRK
  B.T. (Danmark)
  Cinemazone
  Politiken ( Politiken (Danmark) )
  Natt&Dag
Andre filmdatabaser
  6.8 IMDB ( Internet Movie Database )
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Pål
  Kristine
  Borghild
  Anders
  Torstein
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |Anmeldelsen:

Debutfilmen til Morten Tyldum er en feel-good romantisk komedie

Publisert: [ 24. Mars 2024 ]
Skrevet av: Pål Frostad

Ingress:

Kristoffer er ung og leken. Han har kjæreste, en jobb som plakatopphenger, samt også laget en ukritisk og gøy videodagbok om alt som skjer ham og de andre vennene hans i kollektivet han bor i. Han bor nemlig hos Stig Inge som eier leiligheten. Han jobber hjemmekontor og aldri beveger seg utenfor Tøyen senter. Sistemann i vennekollektivet er Geir. Han er en leken stuntfyr som også jobber med å henge opp plakater. Tilværelsen til disse tre blir dog satt på hodet da Kristoffer tilfeldigvis blir oppdaget av TV2 og hans videodagbok, som blir med i et program, og gjør de tre vennene kjent landet over. Men denne nye tilværelsen skal komme til å sette både vennskapet, livet og kjærligheten på prøve…

Anmeldelse:

Filmen heter Buddy og handler først og fremst om både vennskap og kjærlighet. Det ligger også andre temaer under å lurer med psykiske problemer hos den ene rollefiguren som en bærende kraft og styrke i filmen. Stig Inge er mannen som mener han har alt i livet innenfor Tøyen. De andre to ler av dette og tenker at han er en morsom kar, men så ligger det noe under å lurer. Dette kommer mer opp i dagen da en kvinne flytter inn i kollektivet. Hun skal på seiltur med en som hun tenker å dele livet med og trenger et sted å bo de nærmeste ukene fram til hun skal på jordomseiling. Hun konfronterer gutta med deres måte å se på Stig Inge.

Skuespillet er meget troverdig i filmen og jeg kjøper illusjonen om en vennegjeng. Hovedrollen, som Kristoffer, blir spilt av Nicolai Cleve Broch, som gjør en fin rolletolkning som jentefuten som lager en leken videoblogg med fokus på tøys og tull i litt Jack Ass-stil. Aksel Hennie spiller Geir på en ganske leken måte i filmen. Han er den vågale stuntmannen som også liker tøys og tull, men som ikke er mer personlig lukket med sine egne kamper. Hennie viser seg som et viktig bidrag i filmen og spiller Geir med god dobbel bunn. Det samme kan sies om Anders Baasmo Christiansen som spiller Stig Inge. Denne rollen eier Anders Baasmo og får frem det psykologiske perspektivet i rollen med hans angstproblemer. Janne Formoe spiller Kristoffers kjæreste på en fin måte og Pia Tjelta er drømmedama som skal på jordomseiling. Tjelta hadde fra før figurert i Mongoland og ble for alvor kjent med denne filmen som gjorde at hun ble et navn på alles lepper.

Regien er ved Morten Tyldum har laget en universell romantisk komedie som treffer bredt i befolkningen. Buddy er Tyldums debutfilm og viser at ærlighet varer lengst, også hos gutter. Fra før har Tyldum regissert et segment om Høyre i antalogifilmen ‘Folk flest bor i Kina’, som jeg elsket i sin tid. Buddy sier litt om livet som ung og er en ungdomsfilm om det å etablere seg i de voksnes rekker etter russetiden. Filmen følger hverdagslivet, festing, karriere og de små private øyeblikkene som forteller litt om hvem de er. Vi ser rollefigurene utvikle seg og bli bedre versjoner av seg selv. Og det til tross for at de også har sine feil og mangler som preger dem.

Konklusjon
Morten Tyldum gjøre en brakdebut med denne filmen som er veldig god i norsk målestokk. Filmen har mye liv ved seg og har et flott driv. Det er en nerve i det hele og vi får en engasjerende historie fortalt. Jeg liker også at filmen tar opp problematikk rundt psykiske problemer. Det gjør at filmen får mye å jobbe med i tillegg til plottet og gjør stort inntrykk på meg. Regien er nærmest perfekt for dette innholdet og innholdet er interessant lagt opp. Liker tvistene i filmen, uten at de er veldig vanskelig å skjønne. Filmen er både morsom og har mye å fare med som engasjerer meg. Dette handler om livet og det å være ung, og det er mye som forløses i løpet av filmen. Stort pluss er det også at filmen har et bra hjerte og en bra energi og en lett og ledig tone. Du får også en en del norske kjendiser med på moroa. Buddy er en feel-good film det er verdt å se flere ganger.

Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)