| Logo
Anmeldelse av Drone - Dokumentar (2015)
Dokumentar: Drone (2015)
Kategori: Dokumentar
Land: Norge
Regi: Tonje Hessen Schei
Spilletid: 75 min
Datoer:
| 2014-09-26 | Festival: BIFF | Norge |
| 2015-02-27 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 4.8 av 6

Andre kritikkratinger fra media:
Drone
  Natt&Dag
  Filmsnakk.no
  BT ( Bergens Tidene )
  NRK P3 - Filmpolitiet
  Dagbladet
  VG ( Verdens Gang )
  Stavanger Aftenblad ( Aftenbladet.no )
  FilmMagasinet
  Cinema ( Cine.no )
  Aftenposten
  Adressa ( Adressavisen )
  The New York Times
  Los Angeles Times
  The Guardian
Andre filmdatabaser
  7 IMDB ( Internet Movie Database )
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Øyvind
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |Anmeldelsen:

Sterk norsk dokumentar om USAs dronebruk

Publisert: [ 30. Mars 2024 ]
Skrevet av: Pål Frostad

Ingress:

Vi har hørt mye om bruk av droner for å bekjempe terror. USA har lenge brukt droner for å gå til krig mot terrorister i Midtøsten. Men vet vi nok om metodene bak å finne og definere disse terroristene? Og hvor mange sivile går med i dragsuget? Vi får se hvordan droner blir brukt i stengte og lukkede Waziristan. Dette og mye mer tar dokumentaren opp om skyggesidene ved bruk av droner…

Anmeldelse:

Filmen starter med skriking og rop til Gud. Vi får store store linjer med den amerikanske presidenten Obama som snakker om at vi er i krig med en organisasjon. Vi hører først ting fra en droneoperatørs stemme. Han forsto ikke i starten hva han egentlig holdt på med. Droneførerne tar en risk med å si sin mening i denne dokumentaren. De blir skremt til å holde kjeft. De vet ikke helt hvem de dreper da de aldri ser et fjes.

I den norske dokumentaren Drone får vi en skarpe syn på hvordan droner blir brukt som en brikke for å slippe unna ansvar for operasjoner på fremmed jord. Det stilles spørsmålstegn med hvorfor man dreper, hvordan man dreper og at de drepte ofte er sivile. Dronene opererer i skyggen der presidenter slipper å ha krig i et land for å drepe ‘fienden’. Det er en måte for presidenter å slippe unna blod på fingrene og store, dyre krigshandlinger.

Det er mye mørke sider med å bruke droner for å drepe det de mener kanskje er ‘terrorister’. Dokumentaren fokuserer på å gi oss historier og synspunkt rundt dronebruk i al fra droneførere, de som har blitt skadet av droner, de som lager droner, politikere og gamere. Kildene er med andre ord mange og du tviler aldri på det dokumentaren gir deg. Det settes paralleller mellom unge som spiller dataspill og droneførere. Vi får se at nerder blir rekruttert til å bli droneførere.

Regissør Tonje Hessen Schei har laget en smart og tankevekkende film som også belyser baksiden med dronebruk og hva egentlig dette betyr for de som lever i skyggene og med denne luftens ‘terror’, som dronene oppfattes som hos de som opplever dette til dagen. Dokumentaren gir mange sterke inntrykk om barn og andre sivile som blir merket for livet for at noen nær dem blir kategorisert som tvilsomme i USAs øyne. Jeg skjønner godt at denne dokumentaren treffer godt. Den har fått en rekke priser på filmfestivaler og vant også Amanda for beste dokumentar i 2015.

Konklusjon
Drone er en dokumentar som er skapt for å skape diskusjon rundt ansvar rundt de etiske aspektene med bruk av droner. Vi får også se hvordan misnøyen med drones ødeleggelser skaper gnist hos de unge til å skape mer opprør mot vesten. Med andre ord er det rart at ikke bruk av droner ble mer omdiskutert da de begynte å bruke det. Dokumentaren er dog proft laget gir godt innblikk i hvordan droner produseres, manøvreres, brukes og hvordan de bruker sine våpen som tar liv. Alt blir styrt av noen datakyndige unge som ikke har noe forhold til hvem de dreper. Dokumentaren er skeptisk til metodene som brukes og hvor lett det er å ta feile folks liv.

[ Filmen kan sees med abonnement på Filmarkivet.no ]

Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)