| Logo
Kino-anmeldelse av Monkey Man - Film (2024)
( + )
Film: Monkey Man (2024)
Aldersgrense: 15 år
Kategori: Action
Land: USA
Regi: Dev Patel
Spilletid: 121 min
Mediarating: 4.2 av 6

Andre kritikkratinger fra media:
Monkey Man
  Gamesradar.com
  Timeout.com
  RogerEbert.com
  Filmkikk.no
  NRK P3 - Filmpolitiet
  The Guardian
  Collider.com
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Thomas
+   Tore
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |Anmeldelsen:

Indisk 'John Wick' som slår godt fra seg!

Publisert: [ 3. April 2024 ]
Skrevet av: Tore Andre Øyås

Ingress:

Kid er en hevngjerrig mann etter å ha hatt en traumatisk barndom som bød på både vold, evige skader og død. Som voksen forsøker han å infiltrere et ulovlig boksemiljø, og må på veien navigere seg forsiktig mellom den ene kjeltringen, etter den andre. Samtidig møter han på nye allierte, og får slik uventet støtte, samt nye motiver for å angripe dem som alltid gjør andre vondt! 

Anmeldelse:

Det går ikke mange minuttene inn i Monkey Man før manuset selv nevner John Wick-filmene. Og dette, som forøvrig er skuespiller Dev Patels regidebut, er åpenbart inspirert av Keanu Reeves hardtslående filmserie, hvor vold, hevn og evinnelige estetiske kampscener er i hovedfokus. 

Handlingen er her satt til India og Mumbai, hvor Kid altså vokser opp, men tidlig får livet ødelagt, noe som gjør at han nå som voksen er ute etter mannen som sto bak det hele. Likhetene med denne filmen og Wick-universet er mange, forholdsvis mest i hevnmotivet, stadige action- og kampscener, innslag av en søt hund, m.m. Men der stopper også forsåvidt likhetene litt opp. 

Monkey Man er nemlig mer tradisjonell i stil og form, og mangler de minneverdige estetiske tablåene som Wick-filmene er blitt så kjente for.

Her, i India, er det mer skitten-realisme som gjelder, og hvor slåssescenene riktig nok tidvis er skikkelig grove og blodige, men som likevel liksom ikke blir like minneverdige, selv om de der og da gjør inntrykk, dog mest emosjonelt og i vemmelse. 

Tematisk skiller dog Monkey Man seg ut. Manus og historie pensler nemlig mye inn på kriminelle miljøer, voldelige karteller, samt en riktig så usjarmerende voldskultur som preger det indiske samfunnet, inkludert holdninger og utallige stygge saker rettet mot transmiljøer, kvinner, barn, med flere.

Dette er noe filmen skal ha stor ros for - den adresserer minoritetsmiljøer og grupper som daglig tråkkes ned på, gjerne bokstavelig talt.

Samtidig blir det litt rørete og masse her, hvor Patel virker som å skulle hevne seg på vegne av alt og alle mot slutten. Som en slags frelser for de svake i samfunnet (og filmen gjør mye bruk av religion, symbolisme, o.l.), trer Kid frem som en lederskikkelse det er lett å heie på, men som også ironisk nok bruker så mye vold underveis, at det halve kunne vært nok.

I dette universet og miljøet er det liksom ingen andre muligheter enn vold man kan bruke, noe som undergraver realismen og troverdigheten i den etter hvert sterke historien.

Det hjelper heller ikke stort på at man i motsetning til de dørgende selvhøytidelige Wick-filmene har bakt inn en del humor. De få scenene dette brukes, funker det forsåvidt, men det brukes så sjeldent, at det nesten virker malplassert, spesielt siden historien forsøker å være sterk, brutal og ettertenksom. 

Monkey Man er med andre ord mye, og på én gang, men den er hakket dypere, tematisk rikere og mer til ettertanke, selv om den parallelt også tråkker i soleklare action- og voldsspor innen genren. Dev Patel gjør seg godt i rollen som den bitre Kid, og filmen skal ha pluss for å trekke frem minoriteter som sjeldent eller aldri får sine vonde historier fortalt på film, spesielt ikke innen kommersiell underholdningsfilm. Til slutt kommer et merksnodig selvmotsigende sitat opp på skjermen, nemlig “O’Gud, jeg tilber deg”. Hvorvidt dette er ment som ironi og kulturell satire, eller faktisk en religiøs hyllest, forblir litt diffust. La oss håpe det er det første, for religionskritikken underveis i filmen er noe av den beste, samtidig som det er vanskelig å bli klok på om den er direkte kritikk. For filmen skildrer hvordan millioner av troende dreper i religionens navn, og forsvarer sine handlinger på denne måten, samtidig som man føler kritikken ikke stikker dypt nok. Monkey Man er verdt en titt om du liker rå action med høy nerve og tempo, bitter hevntematikk, samt noko attåt. 

(Foto/Copyright: Universal Studios)

Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)