| Logo
Kino-anmeldelse av Piken med nålen [ Pigen med nålen ] - Film (2024)
Film: Pigen med nålen (2024)
Aldersgrense: 15 år
Kategori: Drama
Land: Danmark, Polen, Sverige
Regi: Magnus von Horn
Spilletid: 123 min
Datoer:
| 2025-04-04 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 5 av 6

Andre kritikkratinger fra media:
Piken med nålen
  Filmkikk.no
  Borsen.dk (Børsen)
  Jyllands-Posten
  Vielskerserier.dk
  Moviemaniac.dk
  Cinemaonline.dk
  Filmz.dk
  Kristeligt-dagblad.dk
  Kulturinformation.org
  Cphculture.dk
  Arkaden.dk
  Alt for damerne (Danmark)
  Avisendanmark.dk
  Heavenofhorror.dk
  Soundvenue.com
  Politiken ( Politiken (Danmark) )
  Ekko ( Filmmagasinet Ekko )
  Berlingske Tidene ( Berlingske.dk )
  Kinosaur.dk
  Moovy.dk
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Tore
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |



Anmeldelsen:

Nød lærer naken kvinne å spinne…

Publisert: [ 2. April 2025 ]
Skrevet av: Tore Andre Øyås

Ingress:

Karoline er en ung, hardtarbeidende fabrikkarbeider som bor i København under den Første verdenskrig. Når krigen slutter, blir hun arbeidsledig og samtidig gravid, noe som innebærer at hun må ta til takke med en jobb hos en kvinne som driver et hemmelig adopsjonsbyrå for små barn. Byrået hjelper mødre med å finne pleiefamilier for deres uønskede barn. Underveis oppdager Karoline at den karismatiske eieren Dagmar driver driften på litt andre måter enn hva hun først trodde…

Anmeldelse:

I regi av Magnus von Horn får vi i lekker sort-hvitt servert en oppslukende særegen og styggvakker historie om et beinhardt liv og hverdag i etterkrigstidens København.

Livet til Karoline preges av fattigdom, utenforskap, og en daglig kamp for å overleve. Hun mister leiligheten grunnet dårlig økonomi. Hennes mann er savnet i krigen, men dukker så opp igjen når krigen er slutt. Dessverre er han hardt skadet, og i mellomtiden har hun blitt gravid med en annen rikmannsherre, en mann som imidlertid likevel ikke vil gifte seg med henne. Gravid og forlatt igjen, tar hun seg altså et oppdrag med å bli amme hos adopsjonsbestyreren Dagmar, en kvinne hun først får et godt forhold og vennskap til. 

Historien om Karoline og Dagmar er inspirert av virkelige hendelser. Dagmar Overbye tok mellom 1913 og 1925 livet av mellom 9 og 25 barn. Rollen spilles av veteran Trine Dyrholm som med sitt utseende, spill og pondus på lerretet føles som skapt for en slik vanskelig rolle. Ekstra gledelig er det å se at hun skildres flerlags, som et menneske, og ikke forenklet som bare et “monster”. Dette tilfører historien en takknemlig tyngde og kompleksitet som hever filmen ytterligere opp. 

Men det er Karoline som er sentrum og vårt fotfeste i historien. Dagmar selv kommer ikke inn i filmen før halvveis uti, og selv om hun også er en svært interessant karakter, forblir Karoline hovedpersonen. Sistnevnte spilles fabelaktig av Vic Carmen Sonne som med sine dype brune øyne utstråler desperasjonen, lengten og humaniteten som en slik karakter trenger.

Karoline blir et bilde på en tid, et sted og en sosial klasse, samt ikke minst hvordan kvinner ble behandlet og måtte klare seg ofte selv, ja rett og slett en type nød som fikk kvinner til å spinne, på forskjellige vis.

For både Karoline og Dagmar blir hver på sin måte et bilde på hva kvinner kan se seg nødt til å gjøre for å overleve. Førstnevnte går igjennom ydmykelser, hardt arbeid og slit for å komme seg igjennom elendet, en historie som nok speiler enormt mange andre også på denne tiden.

Sistnevnte, på sin side, klarer å overbevise seg selv om at hun både må drepe barn, dels for å redde kvinnene som ikke klarer å ta vare på dem, dels av årsaker bare en seriemorder selv kan forstå. Begge kvinnene kan også sees på som utskudd i samfunnet, men også som produkt av det samme - de er begge ensomme, kriminelle, desperate og menneskelige. Likevel er det også noe vakkert i måten Karoline og Dagmar finner hverandre på - i en dels felles forståelse, kjærlighet og overlevelsesmodus. 

Filmen kan tidvis bringe minnene våre inn på tematikk, uttrykk og filmer som dels har vært inne på noe liknende. Her er det både en bit Frankenstein-stemning, vi får skildringer av såkalte “freakshows” som ble arrangert før i tiden, filmen Poor Things (2023) demret på undertegnedes netthinne, og handlingen har tidvis noe Jack the Ripper-aktig creepy over seg med de mørke Københavsgatene. 

Piken med nålen ble nominert til både Golden Globe og Oscar i vinter og føles umiddelbart som en ny dansk klassiker i all sin særegne stil, uforglemmelige tematikk, handling og spill. Til slutt blir dette en skildring av oss mennesker og hvordan vi interakterer sammen, på godt og vondt, hvor komplekse vi også er, hva vi er i stand til å gjøre om nøden, nådeløsheten og desperasjonen tvinger oss til det. Regien til von Horn, sammen med de oppslukende sort-hvitt bildene, skaper noe grunnleggende ærlig og nakent over filmen. Dette gjør Piken med nålen til en uforglemmelig sterk tidsskildring og filmopplevelse som sitter lenge i kroppen etterpå.

(Foto/Copyright: Mer Filmdistribusjon)

Filmkikk.no © Filmkikk 2025

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)