| Logo
Artikkel

Foto/copyright: Medietilsynet

Nye vilkår for aldersgrensesettinger på kinofilm

Publisert: [ 2. Januar 2024 ]
Skrevet av: Tore Andre Øyås

Ingress:

Det er spennende nye regler å lese rundt kinofilm og aldersgrensesettingen, fra og med 1.januar i år. Medietilsynets eldgamle monopol på å sette aldersgrensene for kinofilmer som settes opp på norsk kino er over, og nå skal distributørene selv sette aldersgrensene på filmene sine, slik også tv-kanalene allerede har gjort i en del år nå.


Tekst:

På den ene siden er det selvsagt fint at en 109 år gammel lov er vurdert moden for forandring. Absolutt! I dag blir eksempelvis ingen filmer vurdert som forbudt eller nektet kinodistribusjon lenger, nærmest samme hvor fæle, voldelige, vulgære eller dristige de er, eventuelt fordi de er for dårlige, for den saks skyld (det skulle tatt seg ut, si!).

Og slik skal det da også være. Kunsten og kulturens ytringsfrihet, og mangfoldet der innad, skal kunne dekke alt, absolutt alt. Hvis ikke snakker vi overstyrende sensur av enkelte ting, noe vi selvsagt ikke kan ha i Norge i 2024. 

Samtidig lever vi også eksempelvis i en tid hvor dagens barn på mange måter er langt mer film-, kultur- mediekompetente enn barn for bare 30-40 år siden, og slik kan man eventuelt argumentere for at barn “tåler” mer enn før, at de tåler sterkere audiovisuelle uttrykk enn enkelte kanskje tror, og frykter.

På den annen side vil det bli interessant å se hvorvidt distributørene forsøker å strekke dette, om de vil prøve seg på å senke aldersgrensene merkbart i forhold til hva Medietilsynet i teorien ville ha gjort. Vil ønsket om å få inn flest mulig i kinosalene være med på å senke aldersgrensene betraktelig, eller vil andre faktorer og vurderingskriterier vekte sterkere? 

Forhåpentligvis blir det en myk og uproblematisk overgang, hvor oppegående distributører selvsagt tar aldersgrensesettingen på alvor og ikke blir for griske og opptatt av å la “alle” få se enhver film, for det ville selvsagt fort bli for dumt. 

Likevel… dette vil jo trolig før eller senere “gå galt”, hvor noen vil reageree på at filmen var alt for rå og brutal for barn, at tematikken var for voksen for ungdom, at “tillatt for alle” gjorde at noen voksne ble skuffet, eller liknende. Det blir bare spennende å se hvilken konkret film dette kommer til å skje med!

For mang en film kan være vanskelig å sette aldersgrense på, og det trenger ikke å være grunnet rå og voldelig innhold, men kanskje en film hvor kun småting som manus, karakterer, tematikk eller detaljer får noen til å reagere. 

Medietilsynet sier forøvrig at de fremdeles skal følge med på den nye ordningen og at de har muligheten til å overprøve aldersgrensesettingen om de synes den blir feil. Bare tiden vil vise hva disse forandringene vil bære med seg, men som sagt - før eller senere vil det komme en film som vil bli diskutert, ja kanskje også heftig debattert. Men altså - hvilken film? Noen som tør å gjette?