| Logo
Artikkel
Coverbilde fra: kortfilmen Retribution (2018)
Kategori: Action
Land: Storbritannia
Regi: Nick Wall

Intervju med skuespiller og produsent Daniel Stisen

Publisert: [ 26. Februar 2018 ]
Skrevet av: Pål Frostad

Ingress:

Filmfront lintervjuet den norske Daniel Stisen skuespilleren og filmprodusenten fra Norge (Født i sørlandsbyen Mandal). Stisen er en ambisøs mann med flere talenter og har kommet seg fra Norge og har jobbet ute i verden som skuespiller i flere store Hollywoodfilmer. Vi stilte ham 10 spørsmål om hvordan det er å jobbe som skuespiller og om prosessen rundt det å være med på å produsere filmer.


Tekst:


1: Hva er dine mål som skuespiller?
- - - -
Mine mål som skuespiller er hårreisende. Jeg kommer fra toppidrett, og i idrett satser man på å bli best, ferdig med det. Jeg tenker internasjonalt. Jeg satser ute i den store verden, og spesialiserer meg på actionfilmer og actionroller. Det er det som passer best for meg, basert på min bakgrunn med styrkeløft, bodybuilding, og stunt trening. Men når det er sagt, så ønsker jeg å være en god skuespiller, som er i stand å kunne gjøre alle type roller. Jeg elsker også å gjøre gode og kompliserte dramascener, men det er ikke satsingsområdet mitt. Å bli god på det du gjør, og ha fokus på din typecast og hva slags skuespiller, publikum og budskap du fokuserer på og formidler. Jeg satser på å være inne på toppen internasjonalt innen actionsjangeren innen de neste 5 årene.


2: Hva gjør du som produsent?
- - - -
Jeg prøver å kombinere mitt talent på manangement, nettverk og skaperkraft, med skuespillermålet mitt. Dette har jeg funnet en fin balanse på, som fungerer veldig godt. Jeg har bygget opp et produksjonsselskap over de siste årene, hvor jeg har et team rundt meg av manusutviklere, produsenter, produksjons partnere og top crew fra bransjen, med fokus på actionbaserte filmer hvor jeg bidrar med å utvikle gode prosjekter, og få med berømte skuespillere, distribusjonsselskaper og samt få på plass finansiering.

Les mer under bildet av Daniel Stisen.
Der forteller han om prosjektene han har vært med på i Hollywood.


3: Hva fikk deg til å bli skuespiller? Har du noen forbilder?
- - - -
Jeg hadde Schwarzenegger og Stallone som forbilder i oppveksten, og hadde et ønske å bli som dem. Min barndomskompis, Håvard, påminnet meg for et par år siden, at jeg sa i engelsktimene i tiendeklasse at jeg skulle bli bodybuilder og Hollywoodskuespiller. Det var grunnen til jeg ville lære engelsk. Etter at jeg tok skuespillertrening på Chubbuck studio i Los Angeles har mine forbilder utviklet seg til mange flere dyktige skuespillere, ettersom jeg fikk mer og mer respekt for yrket og god drama. Jeg bruker mye tid på å analysere suksessfulle personer. Det gjelder også innen film: Hva som gjør dem unike, og hvordan de fører sin karriere, business og så videre.


4: Hvordan er det å jobbe som skuespiller?
- - - -
Det er tøft å jobbe som skuespiller. Det er er hard konkurranse, og det er spesielt hardt de første årene. Etter det løsner det litt, etter hvert som man blir etablert og har skapt en klar nisje, samt at bransjen kjenner deg. Dette har snudd for meg det siste året, og jeg får nå tilbud tilsendt fra fra USA, UK og Europa om roller i filmprosjekter.


5: Hvilke filmer vil du trekke frem har du spilt i og vil spille i den kommende tiden?
- - - -
Jeg har ikke noe spesielle filmer jeg ønsker å gjøre, det handler mer om prosessen for meg, å klare å komme fra ingenting i lille Mandal i Norge og lykkes i den store filmbransjen ute i verden. Jeg har vart involvert i mange storfilmer fra alt fra stunts til småroller i storfilmer som 'James Bond - Spectre', 'King Arthur', 'Justice League', 'Paddington 2', 'Jurassic World 2', og roller i BBC Serier som 'The Hollow Crown', 'Shetland'. I tillegg kommer en haug av independentfilmer og mindre studiofilmer hvor jeg gjør mindre roller eller stunt.

Jeg kunne absolutt tenkt meg å være med på Star Wars. Jeg fikk en mulighet for et par år siden, men da krasjet det med en Arnold Classic (Arnold Schwarzenegger’s fitness competition), så da mistet jeg den muligheten. Ønsker å få en Star Wars-rolle under beltet på et eller annet tidspunkt.

Men nå fremover satser jeg på store roller, og takker nei til mindre roller. De mindre rollene var bra i starten for å få erfaring og bygge et nettverk inne i Hollywoodindustrien. Det var min vei inn i bransjen som skuespiller.


6: Du har spilt en del roller i store filmproduksjoner. Hvordan var det å være del av så store prosjekter?
- - - -
Å jobbe i på et Hollywoodprosjekt i Pinewood studio eller Warner Bros. Studios på en film med budsjsett på 150 til 250 millioner USD er litt annerledes enn å jobbe på en indiefilm. Men det er både på godt og vondt. Jeg liker bedre indiefilmer, siden det gir mye mer frihet, men samtidig er det veldig kult å jobbe på storfilmer. Da lærer man så mye og møter mye nye og store folk i bransjen.

Eksempelvis han en større scene i en blockbusterfilm ta flere dager og helt opp til en uke å lage, imens på de fleste indiefilmer tar det en halv dag, pluss minus litt.

Da jeg jobbet på Justice League var sikkerheten så høy i frykten for papparizzier, at vi ikke fikk lov å gå ut av studiobygget uten å ha badekåpe med paraply over. Det var for å skjule kostymer fra papparzzidroner og lignende.

Under posteren til Retribution kan du lese mer om det nye prosjektet til Daniel.


7: Du er skaperen av Retribution. Hva handler Retribution om? Hva er planen bak dette prosjektet? Hvor stort tenker dere?
- - - -
Retribution er ikke en kortfilm, men en pilot på en ide jeg hadde. Det er noe vi filmet i 2016 i London som inneholder tøff action. Jeg spiller der en hobo (uteligger) som drikker og lever på gata som et dyr, og som straffer (retribution) 'bad guys'. Konseptet for filmen er enkelt: Det skal være actionunderholdning, men vi prøver å se hva vi kan utvikle videre. Vi har allerede skrevet et manus på 8 korte episoder og en spillefilm basert rundt karrieren min, pluss et par andre tøffe karakterer med 'catchy' navn, som ikke er med i konseptfilmen, men skal spilles av en kjente britiske skuespillere. Tenk Punisher, tenk John Wick, kule 'lines' og tøffe fightingscener. Jeg har brukt noen av filmbransjens beste stuntmenn til a spille noen av rollene i konseptfilmen. De har jeg har tidligere jobbet med på Hollywoodblockbusterne som jeg har vært med på.

Jeg har vist den til flere 'Hollywood executives' med meget bra resultat og de er interessert i meg som skuespiller og mine prosjekter takket være den.

Det var første regi fra Nick Wall (https://nickwall.com). Nick er en av de mest etablerte film stillfotografer i verden, og har jobbet i bransjen i over 30 år.

Vi planlegger å lansere trailer/teaser i løpet av et par uker.


8: Hvordan var prosessen med å lage Retribution?
- - - -
Prosessen å lage Retribution var lærerik. Jeg hadde aldri line produsert før, så jeg lærte mye underveis. Hadde et bra team med meg på totalt rundt 50 crewmedlemmer som var involvert i løpet av prosessen. Jeg hadde ekstremt mye fokus på en effektiv organisasjon og organisering, noe jeg har lært fra de store filmproduksjonene jeg har jobbet på. De andre tingene jeg lærte mye fra var blant annet å få tillatelse til å filme på gata i London med våpen. Det er ikke bare, bare. Det å være med i prosessene med å skaffe godkjenninger av myndighetene var spennende. Vi bygde også et 'set' i et studio for 'internal scenes'. Lærte også hvordan jeg skulle få med folk, kvalitetscrew og så videre. Jeg kunne svært lite om den faktiske post-produksjonen. Derfor var den prosessen ekstra spennende å følge med hvordan teamet jobbet. Jeg er glad jeg hadde med erfarne folk. 'Post Sound'-teamet jeg brukte er samme som har gjort musikk og lyddesign for Ridley Scotts to siste filmer. Vi gjorde alt av edit i Twickenham studio og Hackenbacker Audio Post Production Studio i Soho.


9: Hva er din drømmefilm å spille i?
- - - -
Drømmefilm må vare å gå tilbake i tid med en tidsmaskin og spille i “Gladiatoren” av Ridley Scott. Synes den er fantastisk, og det hadde vart en drøm å være med i den. Gladiatoren hadde også passet meg utmerket som skuespiller.

Drømmeroller må jeg vente å se hva fremtiden har å by på.


10: Hvilke prosjekter har du fremover?
- - - -
Jeg har to spillefilmer der jeg produserer, som er i forskjellig stadier. De blir filmet og produsert i seks forskjellige land, med solide budsjetter i forhold til norske filmer, men medium i internasjonal standard. Jeg kommer tilbake angående de på i sammenheng ved annonsering til høsten. Enten blir det under amerikanske film marked eller Filmfestivalen i Toronto antar jeg.

Jeg er også Eksekutiv produsent på to internasjonale filmer hvor jeg har bidratt med å skaffe castet og finanser.

- - - -

På engelsk om Retribution:
A homeless man is forced into acts of brutal violence, as he takes retribution against anyone who crosses him.
https://www.facebook.com/RetributionMovie/

Daniel Stisen på sosiale medier:
Facebook: https://www.facebook.com/DanielStisen
https://www.facebook.com/DanielStisenOfficial/
Instagram: https://www.instagram.com/danielstisenofficial/
Twitter: https://twitter.com/DanielStisen