| Logo
Artikkel
Coverbilde fra: filmen Terminator 2 - Dommens Dag (1991)
Aldersgrense: 18 år
Kategori: Action, Sci-Fi, Thriller
Land: USA
Regi: James Cameron

Topp 10 ikoniske sci-fi-filmer

Publisert: [ 19. Februar 2024 ]
Skrevet av: Pål Frostad

Ingress:

Vi har utarbeidet en liste over topp ikoniske sci-fi-filmer. På listen er det filmer som er store klassikere og som undertegnede har et stort forhold til. Noen filmer er ikke bare i sjangeren sci-fi, men blir sett på som viktige sci-fi-verk.


Tekst:

Klikk inn på linkene til filmene for å finne kritikker og anmeldelser.

Selve listen: Topp 10 ikoniske sci-fi-filmer


Plass: 1 | Terminator 2 [1991]
Film: USA
Regi: James Cameron
Om plass: Dette er både tidenes beste actionfilm og en skikkelig drømme-sci-fi-film. Her stemmer det meste og Arnold er på topp i karrieren sin.

Plass: 2 | Alien [1979]
Org. tittel: Alien
Film: Storbritannia
Regi: Ridley Scott
Om plass: Alien var filmen som gjorde at man fikk tro på sci-fi som en seriøs sjanger. Dette er en klassiker som jeg kommer tilbake til gang etter gang og er en meget imponerende filmproduksjon for sin tid.

Plass: 3 | Tingen Fra En Annen Verden [1982]
Org. tittel: The Thing
Film: USA
Regi: John Carpenter
Om plass: En psykologisk sci-fi-film der ingen kan vite hvem som er venn og fiende. Effektene er vanvittig gode og det gjør dette til en film verdig topp tre.

Plass: 4 | Matrix [1999]
Org. tittel: The Matrix
Film: USA
Regi: Andy Wachowski, Lana Wachowski
Om plass: Matrix traff en nerve i folket da den kom og er et utmerket actionepos med masser av filosofi og religiøse undertoner i den solide sci-fi-blandingen.

Plass: 5 | 2001: En romodyssé [1968]
Film: Storbritannia
Regi: Stanley Kubrick
Om plass: 2001 filmen var tidlig ute med å være kritisk til kunstig intelligens. Filmen er en bauta innen sci-fi-sjangeren og en film du ikke kommer utenom når solid film skal nevnes.

Plass: 6 | Avatar [2009]
Org. tittel: Avatar
Film: USA
Regi: James Cameron
Om plass: Avatar er blant de mest ambisiøse filmprosjektene ever. Filmen er den kuleste 3D-filmen ever og besøket på den fremmede planeten med de blå urfolka er en fantastisk visuell nytelse å se.

Plass: 7 | Ghost in the Shell [1995]
Org. tittel: Kôkaku kidôtai
Film: Japan
Regi: Mamoru Oshii
Om plass: Cyborgfilmer har aldri vært kulere enn dette. Dette er både dypt, spennende og interessant skildret og nærmest perfekt animasjon. En verdig film til å havne på en slik liste.

Plass: 8 | Metropolis [1927]
Org. tittel: Metropolis
Film: Tyskland
Regi: Fritz Lang
Om plass: Metropolis er en institusjon og en av de mest ambisiøse filmene for sin tid. Med andre ord er dette stumfilmen over alle og en sci-fi-film som fremdeles fascinerer oss filmelskere.

Plass: 9 | The Abyss [1989]
Org. tittel: The Abyss
Film: USA
Regi: James Cameron
Om plass: Denne sci-fi-godbiten er noe så uvanlig som en undervanns-sci-fi. Jeg har alltid vært svak for denne filmen som jeg ønsker å kunne se en gang i 4K.

Plass: 10 | Planet Of The Apes [1968]
Org. tittel: Planet Of The Apes
Film: USA
Regi: Franklin J. Schaffner
Om plass: Filmen om apeplaneten er og blir en stor klassiker. Den får oss til å tenke over hvordan vi behandler de rundt oss på planeten. Første gang jeg så filmen var en gigantisk filmopplevelse på DVD og siden har jeg sett den en god del ganger. Blir aldri lei.