| Logo
Anmeldelse av Spider-Man: Across the Spider-Verse - Film (2023)
Film: Spider-Man: Across the Spider-Verse (2023)
Aldersgrense: 9 år
Kategori: Animasjon, Superhelt-film, Action, Eventyr
Land: USA
Regi: Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson
Spilletid: 136 min
Datoer:
| 2023-06-02 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 5.1 av 6
Keyword: Marvel, Superhelt

Serie: Spiderman
| Spider-Man: Across the Spider-Verse (2023) | Spider-Man: No Way Home (2021) | Spider-Man: Far from Home (2019) | Spider-Man: Into The Spider-Verse (2018) | Spider-Man: Homecoming (2017) | The Amazing Spider-Man 2 (2014) | The Amazing Spider-Man (2012) | Spider-Man 3 (2007) | Spider-Man 2 (2004) | Spider-Man (2002)

Andre kritikkratinger fra media:
Spider-Man: Across the Spider-Verse
  Jeremy Jahns (Youtube)
  NRK P3 - Filmpolitiet
  FilmMagasinet
  Moovy.dk
  Soundvenue.com
  Dagbladet
  Dagsavisen
  EmpireOnline.com ( Empire Magazine )
  Cinemablend.com
  RogerEbert.com
  Jump-cut.no
  Total Film
  Cinema ( Cine.no )
  Rachelsreviews.net
  Filmfront
  VG ( Verdens Gang )
  Politiken ( Politiken (Danmark) )
  Adressa ( Adressavisen )
  Entertainment.ie
  MovieWeb
  Gamereactor.no
  Irishtimes.com
  Nextbestpicture.com
  Slashfilm.com
  Gonewiththetwins.com
  Ekko ( Filmmagasinet Ekko )
  Aftenposten
  BBC
  The Guardian
  Movie Nation
  Culturedvultures.com
Andre filmdatabaser
  9.5 Rotten Tomatoes
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Marius
  Oliver
  Tore
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |

Andre anmeldelser på filmen: (1)Anmeldelsen:

Animasjons- og popkunst i særklasse!

Publisert: [ 1. Juni 2023 ]
Skrevet av: Tore Andre Øyås

Ingress:

Den ufrivillige Spider-Man helten Miles Morales ender denne gang opp i selveste multiverset, hvor utallige andre superhelter befinner seg og forsøker å kappes om både oppmerksomhet, egoer, heltedåder og det å redde hele verden. Sammen med Gwen Stacy og både gamle og nye venner, må de stå hardt sammen for å håndtere en ny, stor trussel. Men uenigheter oppstår, og plutselig er også heltene fragmentert og delt i synet på hvordan man skal gå frem. Plutselig står både menneskeheten og de han er glad i på spill, for Miles.

Anmeldelse:

Etter førstefilmens enorme suksess, inkludert en Oscar for beste animasjon i 2019, er Miles og gjengen endelig tilbake med både nye og gamle fjes. I likhet med Into the Spider-Verse er også oppfølgeren spekket med kreativitet, et animasjonsmessig mangfold, variert uttrykk, stil og form, som også gjorde eneren så fantastisk underholdende. 

Historien plukker opp edderkopptrådene hvor de sist ble skutt ut. Interessant nok er det dog (tre) nye regissører denne gang, uten at dette kan sies å merkes nevneverdig. Historien om Miles Morales fortsetter altså, noe som føles både bra og viktig - han var en karakter man virkelig følte noe for og som engasjerte på flere nivåer.

Hans emosjonelle forhold til sin far, venninnen Gwen Stacy, samt mer eller mindre etisk-moralske dilemmaer som ble som kastet på den 15 år gamle stakkaren, er noe av nerven og det bankende hjertet i disse filmene.

Parallelt med Miles sine utfordringer, er livet til den originale Spider-Man i Peter Parker virkelig dørgende tragisk. Kjendislivet kan være hardt, noe som fører til både sorger, sjokk og vantro for flere av de sentrale karakterene. Når Gwen Stacy får tilgang til selveste Multiverset, åpnes imidlertid ikke både den verden de kjenner seg opp noe voldsomt - farene eksploderer også parallelt! 

Universene i Spider-Verse-filmene er, lik flere andre Marvel-universer og filmer, så fargerikt, mangfoldig og inkluderende innholdsrikt enn man nærmest ikke kan ønske seg stort mer. Her er det så mye rart, eksentrisk, sært og herlig fargerikt at ord som “konservativ”, “fremmedfrykt” eller “kulturkræsj” nærmest ikke er noe vits å bruke en gang.

Igjennom Multiverset tas vi med til flere forskjellige versjoner av Jorden, den ene mer rar og sær, enn den andre. Her blandes også blant annet live-action-filmene om Spider-Man inn, slik vi originalt kjenner ham som, samtidig som utallige nye former krydrer det hele. 

Opplevelsen av historien er også i denne andrefilmen kanskje i overkant frenetisk, voldsom og ellevill, men samtidig blir man sittende og være fascinert over hvordan animasjonsteknikker, stiluttrykk, tegningens utvikling, med mer, brukes og forvaltes her.

Filmen blir slik nemlig også som et vitnesbyrd, en historisk forvaltning og fortelling om animasjonens utvikling, noe som bare tilfører filmen et ytterligere lag av underholdning og verdi. 

Spider-Man: Across the Spider-Verse er muligens noe hysterisk i lengden, og filmen er mektig nok med sine to timer og tyve minutter. Karakterene i filmen er dog noe som holder oss grepet til historien, noe som absolutt ikke kan sies om alle verken animasjonsfilmer eller superhelthistorier.

Miles Morales skjebne og vei i livet er både fascinerende og trykker på de riktige strengene også denne gang, og ifølge historien er det absolutt ikke slutt enda, kanskje har det bare så vidt begynt. Utfordringen blir kanskje i videre filmer å forsøker å finne noe særegent, slik at ikke filmene nærmest flyter over i hverandre i stil, form og uttrykk. Eller… på den annen side - hvorfor ikke? Dette er jo noe av kvalitetene med dette spetakkelet av et univers, og hvor uforutsigbarheten i karakterene er noe av det som er med på å gjøre oss så glade og engasjerte i dem. Så, det er bare til å glede seg til neste kapittel allerede, men måtte det ikke gå fem år til neste film.

Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)