| Logo
Anmeldelse av Freaky Friday - Film (2003)
Film: Freaky Friday (2003)
Aldersgrense: 7 år
Kategori: Komedie, Drama, Fantasi
Land: USA
Regi: Mark Waters
Spilletid: 97 min
Datoer:
| 2003-12-26 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 4 av 6
Keyword: Tenåring, Jentefilm

Andre kritikkratinger fra media:
Freaky Friday
  Cinerama.no ( Cinerama )
  Filmfront
  B.T. (Danmark)
  Filmdagbok.no
  Stavangerpuls
  Cinemazone
  NRK P3 - Filmpolitiet
  NRK
  Dagsavisen
  Dagbladet
  BT ( Bergens Tidene )
  Se&Hør ( Se og hør )
  arilabra.com
  FilmMagasinet
  Politiken ( Politiken (Danmark) )
  Jyllands-Posten
  Natt&Dag
Andre filmdatabaser
  6.7 IMDB ( Internet Movie Database )
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Kristine
  Pål
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |

Andre anmeldelser på filmen: (1)
[2010-06-18] - Tull og tøys av Kristine



Anmeldelsen:

Når mor og datter bytter kropp...

Publisert: [ 9. Juni 2019 ]
Skrevet av: Pål Frostad

Ingress:

Vi følger psykiateren Tess Coleman og hennes 15 år gamle datter Anna. De to kommer ikke veldig godt overens og er stort sett uenige om alt. En torsdagskveld blir Anna forbanna for at ikke støtter henne med hennes musikalske ambisjoner, og Anna vil ikke forsøke å like morens forlovede som snart skal gifte seg. Men etter å ha fått i seg to like kinesiske spådomskaker, blir fredagen ‘freaky’. Det vil si at mor og datter bytter kropp, og blir tvunget til å samarbeide for å ikke ødelegge for hverandre...

Anmeldelse:

Filmen tar utgangspunkt i Mary Rodger sin klassiske roman ved samme navn som filmen. Men samtidig er også filmen basert på "Å, for en fredag" fra 1976. Men denne filmen har fått en ny vri forhold til originalfilmen. Nykommeren Lindsay Lohan har erstattet Jodie Foster i denne nye versjonen. Du møter også Jamie Lee Curtis og Mark Harmon i andre viktige roller i filmen.

Det er dog litt rart at Linsey Lohan alltid spiller den diggeste baben uten at hun er så pen at det skal rettferdiggjøres. Hun har da noe sjarme og er ok til å spille, men hun har fått for mye tillit i Disneysystemet. Digger henne dog i Mean Girls. ‘Screamqueenen’ Jamie Lee Curtis er alltid kul på skjermen og viser allsidighet med denne filmen i den andre hovedrollen. Det er svært artig å se Jamie Lee Curtis som svært leken tenåring i en alt for voksen kropp.

Manuset er bra lagt opp. Det er mange foreldre som ikke forstår foreldrene sine og omvendt. Så da er det artig å se hva som skjer når de blir tvungen til å bytte roller i hverandres kropp. Tenåringen spiller i band og digger pene gutter. Alle er etter henne på skolen og moren er strake motsetningen. Moren er psykolog, med perfekt kjæreste, karriere og snart klar for å gifte seg.

Filmen har et artig konsept. Det er sykt moro når de to generasjonene bytter kropp. Synes filmskaperne har fått mye ut av konseptet og dramatisert komedien på en ypperlig måte. Det er rart med kjærestene som er så vidt forskjellige og med såpass mye aldersforskjell. Begge må også spille med slik at den andre ikke ødelegger sjansene for den andre når de bytter kropp igjen. Mor og datter får erfare at det den harde veien at det ikke er like lett å være hverken mor og datter. Begge har de beste intensjoner, men dette blir en lekse for dem begge til å virkelig forstå hverandre.

Regissør Mark Waters gjør nok en fin film, men traff en del bedre med Mean Girls, for min del. Denne filmen appellerer nok mest til den yngre garde i tenårene, men det er også litt i filmen for de som er eldre. Tror de yngre kan lære en del av filmen av hvordan er det er å være både grensesetter og freaky. Det er litt enkel humor innimellom. Filmen har mange gode poenger, men jeg synes det hele kunne vært dratt enda litt lengre i humorens tjeneste. Dette er dog litt søtladet og typisk Disney. Det tilspisser seg når hunken blir interessert i moren.

Konklusjon
Alt i alt synes jeg filmen kunne vært mer skrudd til. Missforstå meg rett, men dette var nok litt for søtladet for min del, og det ødelegger noe, men filmen er likevel bra lagt opp. Det gjør at dette fungerer som enkel moro, med en del småkule øyeblikk som nok mest appellerer til barn og tenåringer, mer enn voksne. Begge hovedskuespillerne har også sin sjarme og kjører showet i filmen. Det gjør at dette blir passe fornøyelig. Men som sagt så hadde jeg håpet på at filmen skulle være enda råere, siden den tross alt heter ‘freaky’ Friday. Reint filmteknisk er også filmen helt ok laget, selv om det er komedien som bærer dette mest. Alt i alt en fin film, som har mer å gå på for å utnytte konseptet til det fulle, men filmen har så absolutt mange gode poenger om hvordan voksne og tenåringer bør lære for å forstå hverandres liv og verdener.

Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)