| Logo
Streaming-anmeldelse av Hullet - Film (2019)
( - )
Film: El hoyo (2019)
Kategori: Grøsser, Sci-Fi, Thriller
Land: Spania
Regi: Galder Gaztelu-Urrutia
Spilletid: 94 min
Mediarating: 4.5 av 6

Andre kritikkratinger fra media:
Hullet
  Flick Filosopher
  Fotogramas
  EmpireOnline.com ( Empire Magazine )
  Stuff.co.nz
  The List
  Wegotthiscovered.com
  Jaredmobarak.com
  South China Morning Post
  The Guardian
  Filmfrosk (Youtube)
  RogerEbert.com
  Vox
  Filmfront
  Cinelipsis.com
Andre filmdatabaser
  8.3 Rotten Tomatoes
  7.4 Rotten Tomatoes - publikum
  7.3 Metacritic.com
  7 IMDB ( Internet Movie Database )
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Marius
  Pål
  Borghild
  Kristine
  Tore
  Torstein
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |

Andre anmeldelser på filmen: (1)
[2020-03-27] - Særegen og grotesk menneskedystopi. av ToreAnmeldelsen:

Brutal og frisk konseptgrøsser!

Publisert: [ 21. Februar 2024 ]
Skrevet av: Pål Frostad

Ingress:

Vi skal til et fengsel med en og en fengselscelle under hverandre. De vet ikke hvor mange nivåer det er med celler og alle har et hull i taket og gulvet. Ned kommer en plattform full av mat. Hvert nivå spiser det de vil og så går resten av maten nedover til neste nivå igjen. Det betyr at de øverste nivåene lever som grever med den luksuriøse maten og de laveste nivåene ikke får stort å spise. Vi følger livet i dette mildt sagt spesielle fengselet som blir mer nådeløst enn vi først kan ane…

Anmeldelse:

Filmen åpner med at kokker lager pen mat med de flotte ingredienser. De lager et koldtbord som inneholder de lekreste retter. Dette blir plassert på en plattform som beveges nedover, nivå for nivå. For hvert nivå spiser alle det de vil. Det blir forsøkt matrasjonering slik at alle skal få nok, men det lar seg vanskelig gjøre i praksis med denne groteske gjengen i cellene.

Konseptet er faktisk ganske så fiffig. Vi får se et fengsel vi ikke vet hvor er eller hvilken tid det er satt i. Det er masse regler, som vi opplever underveis. En av reglene er at all maten må være på plattformen eller i magen. Om man tar med seg noe mat fra plattformen får du straff. Det er ganske mange syke ting som skjer i dette fengselet. De på de lavere nivåene spiser hverandre.

Likevel er ikke dette brutalt og voldelig hele veien. Det er også en del scener som bygger opp rundt samhandling og dialog mellom rollefigurene. Dette er kanskje det viktigste limet i filmen og grunnen til at vi bounder med filmen og innholdet.

Vi følger en ny fange som våkner opp i en celle og ikke vet hva som foregår. Han har med seg en bok inn som personlig eiendel. Den får han lite bruk for, når de andre har med kniver og andre farlige gjenstander til å bruke i den nådeløse kampen om bokstavelig talt: Matfatet. Gjennom den nye fangen får vi en dykk inn i fengselslivet og hvordan alt henger sammen i det myteomspunnede fengselet der ingen av de innsatte vet hvor mange nivåer det er under dem.

Dette har massevis av ting å spille på. Liker hvordan filmen er bygget opp. Det er en sitrende mystikk i starten og litt etter litt åpenbares hva dette egentlig dreier seg om. Dette føles som en krysning mellom Etegildet, Cube, Saw og Eksperimentet, men med en helt egen måte å utforme dette på. Dette minner nok mest om en kombinasjon av elementer fra Cube og Saw. Det er noe eget ved filmen og jeg liker historiefortellingen i Hullet meget godt. Det er også en unik grøsserstemning i filmen som får deg til å både vemmes og undres om hverandre.

Regien er ved Galder Gaztelu-Urrutia, og dette er hans første film. Og det er litt av en debutfilm i så måte. Det oser originalitet av filmen. Jeg ser gjerne flere filmer av Gaztelu-Urrutia, om de bare er halvparten så gode som denne. Elsker filmfortellingen som åpenbarer seg som litt av en brutal liten rakker av en film. Filmen har også en spesiell musikk som pisker opp stemningen, nesten som det spilles på glass eller noe. Dette kan også minne litt om måten musikken er bygget opp på i Cube fra 1997.

Konklusjon
Dette er meget originalt og brutalt herlig på sitt helt eget vis. Filmen er ganske interessant og veldig grotesk på samme tid. Dette er både grovt og blodig. En real grøsser med 18 års aldersgrense som utvikler seg på nådeløst vis. Du får en litt guffen følelse inni deg av å se filmen, men dette skiller seg veldig ut i mengden. Liker rollefigurene vi blir stilt overfor og hva de prøver på i denne desperasjonen av en situasjon de blir satt i. Liker hvor manuset tar veien. Dette har mange kule tvister. Det gjør at jeg hele veien synes dette har noe å komme med. Det er med andre ord litt magi i galskapen. Liker også slutten som lar litt av mystikken ligge i luften uten å overforklare.

[ Hullet eller The Platform kan streames på Netflix ]

Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)