| Logo
DVD-anmeldelse av Uno - Film (2004)
( + )
Film: Uno (2004)
Aldersgrense: 15 år
Kategori: Drama
Land: Norge
Regi: John Andreas Andersen, Aksel Hennie
Spilletid: 103 min
Datoer:
| 2004-09-10 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 4.9 av 6
Keyword: Aksel Hennie

Andre kritikkratinger fra media:
Uno
  NRK P3 - Filmpolitiet
  NRK Filmredaksjonen
  Cinerama.no ( Cinerama )
  Filmbyen.no ( Filmbyen )
  8mm.no
  StudVest
  Se&Hør ( Se og hør )
  Filmfront
  FilmMagasinet
  Adressa ( Adressavisen )
  VG ( Verdens Gang )
  Dagbladet
  Filmguiden
  Dagsavisen
  Filmlisten.no
  Filmdagbok.no
  Nationen.dagenstv.com
  Aftenposten
  Natt&Dag
Andre filmdatabaser
  6.8 IMDB ( Internet Movie Database )
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Øyvind
  Pål
  Marius
  Borghild
  Torstein
  Anders
  Thomas
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |

Andre anmeldelser på filmen: (1)
[2004-10-05] - Leverer drama med spenning av PålAnmeldelsen:

Utrolig sterkt og spennende drama fra kroppsbyggermiljøet

Publisert: [ 22. Mars 2024 ]
Skrevet av: Pål Frostad

Ingress:

Vi følger David som jobber på helsestudio. Han er bestekompis med Morten som også trener på gymen. Sønnen til helsestudioeieren roter seg opp i dopproblemer han ikke kommer seg ut av og når politiet finner dop og våpen i helsestudioet blir flere brakt inn for politiet. David har egentlig ikke gjort noe, men vet for mye. Uansett hva han gjør så blir det feil. Politiet vil ikke la ham gå før han gir dem et navn og faren til David ligger for døden, så David har liten tid. David velger å tyste og det gjør at han kommer i unåde hos alle de andre i kroppsbyggermiljøet og han er ikke velkommen på den før så trygge og gode arbeidsplassen sin. Det fører han ut i enda dypere problemer når han prøver å gjøre opp for seg…

Anmeldelse:

David har en del utfordringer. Han er trygg og god i jobben sin på helestudioet, han har en bror han må ta ekstra vare på som har Downs Syndrom og han har en far som er alvorlig syk. Det betyr at moren hans har et enormt ansvar for familien som smitter over på David. Helsestudioeierens sønn Lars hadde en drøm i livet og det var å bli politimann og den drømmen blir knust når Lars får noe på rullebladet. Det knuser faren hans Jarle, som ønsker å ta hevn for sønnens knuste drøm. Plutselig står David ansvarlig for Lars sin dopgjeld til den pakistanske dealeren, Koram, som du ikke fucker med.

Dette er ment å være en dramaversjon av danske Pusher, men står temmelig godt på egne bein med et friskt og annerledes utgangspunkt med mye å spille på. Manuset er meget godt utformet og Aksel Hennie står oppført som filmskaper og hovedmann for å få filmen laget. Aksel Hennie spiller hovedrollen selv og står selv for regien og manuset, og for en debutfilm dette er for Aksel Hennie. Han har dog fått god hjelp av Nicolai Cleve Broch som spiller buddyen hans, har vært medskribent på manus og regiassistent. På co-regi finner vi John Andreas Andersen som leverer varene fotoet også. Det er livlig og manuelt fotoarbeid med håndholdt kamerastil.

Skuespillet er meget godt utført i alle ledd. I 2003 når Uno kom ut var det Aksel Hennie-feber i Norge og den posisjonen fikk han stadfestet mer og mer gjennom årenes løp. Aksel Hennie og Nicolai Cleve Broch spiller sammen i denne filmen. De spilte også kompiser i Buddy sammen og buddyer etter det. De har en veldig god kjemi sammen i Uno og gjør denne filmen solid sammen. Aksel Hennie spiller utrolig bra i filmen, men selv om Hennie kjører mesteparten av filmen, er det vanskelig å komme utenom Bjørn Flobergs sterke rolle i filmen. Hans rollefigur virker som en kul kar i starten, men han spiller en kar man ikke kødder med. Floberg spiller helestudiosjef, Jarle på en meget rolig og samtidig autoritær psykopatisk stil. Han er stor og sterk og en skuespiller med rett pondus for en slik rolle. I andre roller treffer vi Liv Bernhoft Osa som moren til David og Espen Juul Kristiansen er fantastisk, som den herlige broren til David. Ahmed Zeyan er også treffende i rollen som fryktet dopdealer.

Konklusjon
Alt i alt er UNO et knallsterkt drama. Helsestudiodramaet er litt av en suppe det er vanskelig å komme seg ut av. Filmen heter Uno og spillet er inkorporert i filmen som spiller på mange kort i så måte. Dramaet er mesterlig lagt opp i filmen uten at jeg skal avsløre mer enn jeg allerede har gjort. Hvordan resten av kortene er lagt ut er det opp til deg å oppdage. Alt er både meget underholdende og veldig engasjerende som en ungdomsfilm det er vanskelig å ikke like. Manuset er solid et rikt utført. Filmen er både spennende, dramatisk og har også snev av humor mellom slagene. Det er en veldig seriøs tone i filmen som bygger opp under dramaet. Liker hvor dette tar veien og dette tar opp mange temaer som vennskap, hevn, familie og forsoning. Når rulleteksten setter inn føler du at du har sett noe stort. Med andre ord lykkes Aksel Hennie maksimalt med det han får til med filmen, som var en super film da den kom og en film som har holdt seg utrolig bra.

Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)