| Logo
Anmeldelse av Poor Things - Film (2023)
Film: Poor Things (2023)
Aldersgrense: 15 år
Kategori: Drama / Eksperimentell / Komedie / Coming of age
Land: USA
Regi: Yorgos Lanthimos
Spilletid: 141 min
Datoer:
| 2024-01-26 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 5.5 av 6

Andre kritikkratinger fra media:
Poor Things
  Ft.com
  YourMovieSucksDOTorg (Youtube)
  Kulturinformation.org
  Moovy.dk
  Jyllands-Posten
  Borsen.dk (Børsen)
  Cine-vue.com
  Ekko ( Filmmagasinet Ekko )
  Kinomagasinet ( KinoMagasinet )
  EmpireOnline.com ( Empire Magazine )
  Filmkikk.no
  Moviezine.se
  Kulturbloggen.com
  BT ( Bergens Tidene )
  Denofgeek.com
  Timeout.com
  NRK P3 - Filmpolitiet
  FilmMagasinet
  The Guardian
  RogerEbert.com
  Nextbestpicture.com
  Jump-cut.no
  Cinemablend.com
  Cinema ( Cine.no )
  Adressa ( Adressavisen )
  Berlingske Tidene ( Berlingske.dk )
  Politiken ( Politiken (Danmark) )
  Soundvenue.com
  Commonsensemedia.org
  IGN.com
  Vox
  Cinetaste.se
  Filmtopp.se
  slantmagazine.com
  Subjekt.no
Andre filmdatabaser
  8.6 Letterboxd.com
  8.5 IMDB ( Internet Movie Database )
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Borghild
  Pål
  Marius
  Tore
  Thomas
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |

Andre anmeldelser på filmen: (1)
[2024-01-10] - Et takknemlig, moderne mesterverk! av ToreAnmeldelsen:

Annerledes, engasjerende og en visuell nytelse av en film

Publisert: [ 23. Mars 2024 ]
Skrevet av: Pål Frostad

Ingress:

Vi befinner oss på starten av 1900-tallet. Der følger vi den unge Bella Baxter. Hun er blitt gjenopplivet etter å ha tatt selvmord ved å hoppe fra en bro. Vitenskapsmannen Godwin Baxter har gjenopplivet Bella og holder henne inne i huset og lærer henne opp til å bli en god person. Men han trenger hjelp fra flere hold for å oppdra den naive Bella. Studenten Max McCandles blir valgt for å lære henne opp i livet og blir etter hvert forlovet med Bella, men så kommer plutselig den slue advokaten Duncan Wedderburn inn fra siden og kaprer Bella. Han tar henne med ut i verden og hun får lære om alle livets realiteter…

Anmeldelse:

Bella er en veldig spesiell rollefigur som er strålende spilt av Emma Stone i hennes livs rolle. Hun er svært spennende å følge og du vet aldri helt hva hun kan finne på. Bella er som et lite barn som slippes løs helt uten å ha en egen hemning i hele kroppen. Hun ønsker å gjøre alt som faller henne inn til en hver tid. Alt som er godt skal prøves uten grenser. Det gjelder også sex og hun er utømmelig av energi og lever livet til det fulle. Naiviteten til Bella er nesten helt uten grenser, men likevel har hun noen verdier i bunnen som skinner mer og mer igjennom etter hvert. Hun drar av gårde med en mann for forlystelse mens hun er forlovet med en annen. Det viser seg at hun ikke er alt for lett å styre, da hun er litt intellektuell innerst inne og har også litt bein i nesen. Vi får se at Bella er klar for verden og motsatt. Vi lærer Bella å kjenne i løpet av filmen. Både henne og hennes tidligere liv som innhenter henne.

Poor Things er en ganske besynderlig og svært herlig og morsom film. Den leverer på alle punkter og er ganske innovativ og artistisk lagt opp. Dette minner litt om en krysning mellom Re-animator, Bride of Frankenstein og Edvard Saksehånd møter kostymedramaer og kunstfilmer. Vitenskapsmannen er genial i samme form som Frankenstein, men også ganske gal i måten han lever livet sitt på i vitenskapens tjeneste. Han undertrykker alle følelser og lar forskningen ta all hans okkupasjon i hjernen. Bella er motsatt av han. Hun handler nesten kun på følelser og dyrker det som er godt.

Yorgos Lanthimos har blitt forbundet med kvalitet gjennom alle sine filmer. Mitt første møte med Lanthimos var gjennom Poor Things og det gjorde at jeg var sugen på mer film fra den greske mesterregissøren. Han Har laget andre filmer som ‘Dogtooth’, ‘The Lobster’, ‘The Killing of a Sacred Deer’ og ‘The Favourite’. Alle de nevnte er kritikerynglinger og denne filmen skiller seg også ut i mengden. Måten Lanthimos lager denne filmen på er svært fascinerende. Dette er rart og herlig absurd på samme måten som i Terry Gilliams filmer, men med en helt egen vri på det artistiske som Lanthimos nailer til det fulle.

Filmen skiller seg veldig ut i mengden. Fotoet i filmen er utrolig gjennomført. Det er et fargespill uten like og scenografien er som en fryd å følge. Selv sort/hvitt-segmentene er ganske vakre de også. Musikken følger med på verket med mye falsk-skjeve og pling-plong noter. Alt i alt blir dette en visuelt fortryllende film som kler den herlige Bella. Filmen er delt inn i kapitler og rollefiguren Bella får nok å stri med. Hun har også en god utvikling gjennom filmen. Det gjør henne svært interessant å følge i en film med solid budskap.

Konklusjon
I samme åndedrag som det visuelle er på topp, så er også manuset med på helhetsinntrykket. Tony McNamara har pennført et smart manus som er basert på Alasdair Grays sci-fi-roman fra 1992. Elsker også det surrealistiske eventyrpreget som filmen hele veien gir oss. Det er også en god komponent av et viktoriansk Storbritannia alla 1900 blank. Elsker hvordan Bella lever. Filmen tar opp ganske mange etiske problemstillinger og rommer mye av verdens problemer i detaljene. Sexscenene er også ganske så ‘sprellske’ og viser at Bella har en god appetitt på det livet byr henne. Du kan godt si at Bella fortryller oss. Hun blir en jeg virkelig engasjerer meg i og heier på. Med andre ord er dette en film du sjelden ser maken til. Etter dette ble jeg veldig nysgjerrig på Yorgos Lanthimos sine andre filmer. Selv om Oppenheimer er en solid film, så burde Poor Things, i mine øyne, vært Oscarvinneren over alle i 2024.

Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)