| Logo
Anmeldelse av Dawn of the Planet of the Apes - Film (2014)
Film: Dawn of the Planet of the Apes (2014)
Aldersgrense: 11 år
Kategori: Action, Drama, Thriller, Sci-Fi
Land: USA
Regi: Matt Reeves
Spilletid: 130 min
Datoer:
| 2014-07-18 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 4.8 av 6

Serie: Apeplaneten
| War for the Planet of the Apes (2017) | Dawn of the Planet of the Apes (2014) | Rise of the Planet of the Apes (2011) | Planet Of The Apes (2001) | Planet Of The Apes 5 (1973) | Planet Of The Apes 4 (1972) | Planet Of The Apes 3 (1971) | Planet Of The Apes 2 (1970) | Planet Of The Apes (1968)

Andre kritikkratinger fra media:
Dawn of the Planet of the Apes
  Cinemaonline.dk
  Stavanger Aftenblad ( Aftenbladet.no )
  Filmfront
  theactionelite.com
  Filmpuls.dk
  IGN.com
  Screenrant.com
  ereviews.dk
  Aftenposten
  Filmsnakk.no
  Dagbladet
  Filmskribenten.dk
  Adressa ( Adressavisen )
  Kinomagasinet ( KinoMagasinet )
  FilmMagasinet
  BA ( Bergens Avisen (ba.no) )
  Göteborgs-Posten
  Ekko ( Filmmagasinet Ekko )
  B.T. (Danmark)
  Krismunthe.wordpress.com
  Dagsavisen
  Halvardhenry.blogg.no
  Cinerama.no ( Cinerama )
  Lyd og bilde ( Lydogbilde.no )
  Film-nyt.dk
  Cinemablend.com
  Captain Charismas Filmblogg
  Trauma-magazine.com
  Gamereactor.no
  Dailyreview.crikey.com.au
  Biojensen.dk
  Toppraffel.se
  Flickchickcanada.blogspot.no
  Defilmblog.be
  Svenska Dagbladet ( Svd.se )
  Natt&Dag
  NRK P3 - Filmpolitiet
  Cinemazone
  Filmz.dk
  Jyllands-Posten
  Politiken ( Politiken (Danmark) )
  Rbnett.no
  Side3
  VG ( Verdens Gang )
  filmkorn.dk
  Filmdagbok.no
  BT ( Bergens Tidene )
Andre filmdatabaser
  9 Rotten Tomatoes
  7.6 IMDB ( Internet Movie Database )
  7.4 Letterboxd.com
  7 Filmweb.pl
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Tore
  Pål
  Petromax
  Torstein
  Kris
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |

Andre anmeldelser på filmen: (2)



Anmeldelsen:

Aper ikke for mye etter forgjengeren

Publisert: [ 25. Oktober 2017 ]

Ingress:

Ettersom Rise of the Planet of the Apes ble en stor suksess, fikk begge de to neste filmene i den planlagte trilogien tommel opp fra filmstudioene. Heldigvis for oss filmelskere, for den andre filmen viser at en enormt underholdende trilogi er ferd med å ta form.

Anmeldelse:

Det er gått noen år siden vi først fikk oppleve Caesars fremgang og direkte evolusjon fra ape til… tja, en hybrid mellom menneske og ape. Apene er nå bosatt dypt inni skogen og menneskeheten er en slagen rase som sliter etter epidemien som nesten utslettet oss alle. Når de to rasene braker sammen, sammen med en ape som ønsker å ta tronen fra Caesar, brygger det opp til storm.

OK, så digget jeg virkelig «Rise of the Planet of the Apes», og jeg slukte rått det jeg ble servert fra første sekund. Jeg var derimot litt moderat i min begeistring da jeg første gang så «Dawn of the Planet of the Apes» for et par år siden, men jeg var likevel godt underholdt gjennom hele filmen. Ved mitt første gjensyn av filmen – denne gang på 4K-formatet – er jeg derimot overbevist. Jeg hadde vel egentlig forventet at jeg skulle få en ren og tilsvarende oppfølger da jeg så filmen første gang, men etter å ha justert meg og funnet meg til rette med at «Dawn of the Planet of the Apes» er en litt annen type film, finner jeg filmen uhyre interessant.

For hos denne filmen er det mye å ta tak i. Ikke bare er filmens tone helt annerledes, men dramaturgien er også fordelt på en annen måte. Og egentlig er det en styrke, mer enn et punkt som gjør at filmene viker fra hverandre. Karakterene har andre agendaer, andre mål og andre veier å gå, for ikke å snakke om at menneskene er byttet ut. Det er noen nye fjes blant apene, men menneskene er nye av forskjellige grunner. Hos mange andre trilogier – egentlig de fleste – er ikke utskiftningene så drastiske hos én gruppering, mens det hos den andre ikke er like drastisk. Dette skaper en fabelaktig dynamikk som fungerer (omtrent) optimalt via filmens oppbygging. På den ene siden kan karakterer som man kjenner godt få utfordre seg, mens man hos de andre må bygge opp tillit og skape nye relasjoner. Innføringen av dette er et herlig friskt pust i den konvensjonelle måten å bygge opp trilogier på.

Den konvensjonelle måten brytes også opp gjennom at det er skjedd et skifte av regissør underveis, uten at filmene lider noe av det. Tvert i mot så virker det å ha en positiv effekt og det gir utspring i den fine dynamikken som oppstår i filmene både individuelt og samlet. «Dawn of the Planet of the Apes» er ingen enorm klassiker, men som midtpartiet i en trilogi er den innmari god. Vi tas med videre i et spennende filmatisk uttrykk og får såpass mange nye innspill gjennom nye karakter og videreutvikling av de allerede godt etablerte karakterene, så det er vanskelig å ikke la seg rive med om man allerede likte den første filmen.

De to første filmene er på hver sin måte super underholdning, hvorav den første kanskje trekker det lengste strået. Det skal likevel komme frem at stråene fraviker hverandre med en liten millimeter. Med andre ord: En varm anbefaling er herved servert.

Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)