| Logo
Anmeldelse av Elysium - Film (2013)
Film: Elysium (2013)
Kategori: Sci-Fi
Land: USA
Regi: Neill Blomkamp
Spilletid: 109 min
Datoer:
| 2013-08-16 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 4.1 av 6

Andre kritikkratinger fra media:
Elysium
  Kinomagasinet ( KinoMagasinet )
  Film-nyt.dk
  Captain Charismas Filmblogg
  IGN.com
  Berlingske Tidene ( Berlingske.dk )
  Cinerama.no ( Cinerama )
  Lyd og bilde ( Lydogbilde.no )
  Aftenposten
  Filmsnakk.no
  Filmfront
  Filmskribenten.dk
  Cinemaonline.dk
  Filmpuls.dk
  Cinemablend.com
  This-is-cool.co.uk
  Defilmblog.be
  arilabra.com
  Politiken ( Politiken (Danmark) )
  Rbnett.no
  Ekstra Bladet (Danmark)
  Cinemazone
  Ekko ( Filmmagasinet Ekko )
  BT ( Bergens Tidene )
  NRK P3 - Filmpolitiet
  Filmz.dk
  Smis.no
  B.T. (Danmark)
  Dagbladet
  Jyllands-Posten
  Hamar Dagblad
  GD ( Gudbrandsdølen Dagningen )
  Adressa ( Adressavisen )
  Cinema ( Cine.no )
  Svenska Dagbladet ( Svd.se )
  Screenrant.com
  filmkorn.dk
  Filmdagbok.no
  Natt&Dag
Andre filmdatabaser
  8.3 IMDB ( Internet Movie Database )
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Torstein
  Tore
  Pål
  Øyvind
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |

Andre anmeldelser på filmen: (2)
[2013-08-15] - Herlig og stilig sci-fi av Tore
[2013-12-22] - Grei action, men ingen særlig dybde av Pål



Anmeldelsen:

Blomkamps stilige og ambisiøse sci-fi er grom på 4K

Publisert: [ 15. Mars 2021 ]

Ingress:

Etter at Neill Blomkamp entret den store scenen på pompøst vis gjennom «District 9» har filmene hans blitt målt opp mot langfilmdebuten. «Elysium» var den vanskelige andrefilmen, som fikk litt tyn da ble lansert, men som viser seg å være både stilig og ambisiøs. Den har sine feil, men nå som den er blitt relansert på 4K, viser det seg at den har mer å fare med.

Anmeldelse:

Året er 2154 og klasseskillene er tydelige gjennom at man har plassert de mindre velstående på en ruinert jordklode. Ute i verdensrommet svever det en enorm romstasjon hvor alle de rike bor, og målet til de som bor på jorda er å få innpass til de velstående sine liv på romstasjonen. Max (spilt av Matt Damon) er en mann som setter ut på et umulig oppdrag med å komme seg til romstasjonen og muligens sette forskjellene ut av spill en gang for alle. 

Det er ikke vanskelig å forstå idéen og ambisjonen til regissør og manusforfatter Neill Blomkamp når man ser hva han har klart å lage med «Elysium». Det er en stor idé spunnet rundt noe som er evig aktuelt, nemlig klasseskiller. Ved å blande inn action og sci-fi har Blomkamp klart å lage noe helt spesielt som jeg ikke har sett mye lignende av tidligere. Ved at Blomkamp tar med seg sin særegne visuelle stil, sitt drivende tempo og sin lekne touch av sci-fi, har han skapt en film som skiller seg ut i mengden. Det tar riktignok litt tid før det hele starter, men når det først begynner så ser man ferden mot verdensrommet dure av gårde på tøft vis.

OK, så mangler det litt motstand på veien. Ikke det at motstanden ikke er der og at den ikke er god nok, men Kruger (spilt av Sharlto Copley) viser seg å spille litt mye på de typiske tropene som omfatter en bad-guy. Det gjør at klimakset og den store finalen mellom antagonisten og protagonisten blir litt lite i forhold til forventningene. Jeg hadde nok håpet på et litt større smell, men klarer meg uansett fint med det som skjer. Det hjelper også ganske mye at Blomkamp har fått med seg gode skuespillere som Matt Damon («The Bourne Identity»), Jodie Foster («Panic Room»), Sharlto Copley («District 9»), samt biroller av kvalitetsskuespillere som Alice Braga, William Fichtner, Wagner Moura og Diego Luna. Dette er en gjeng som passer godt innenfor filmens rammer og serverer prestasjoner som fungerer godt. At Copley har fått en rolle som er litt FOR tydelig gjør egentlig ikke så mye. Det viser bare dedikasjon til en sjangerfilm som faktisk virker bedre ved mitt første gjensyn.

«Elysium» er nok ikke helt den triumfen jeg hadde håpet den skulle være, men den klarer å underholde meg gjennom dens spilletid – litt svak slutt til tross. Det som er godt å se er at den viser seg fra en utrolig god side gjennom denne utgivelsen på 4K UHD. Lydsporet er en fryd for lydanlegg som takler Dolby Atmos, mens den også briljerer med bildet sitt. At den er 8 år gammel er ikke noe som står i veien for at CGI og spesialeffekter fungerer, og når jeg ser den på min 4K TV, er jeg storfornøyd med alt fra fargepalett til sortnivå. Det meste klaffer og jeg synes faktisk at denne teknisk gode utgivelsen hever totalopplevelsen og gjør filmen et lite knepp bedre enn jeg husker den fra utgivelsen jeg sist så den på Blu-ray.

Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)