| Logo
Anmeldelse av Die Hard 5 - Film (2013)
Film: A Good Day to Die Hard (2013)
Aldersgrense: 15 år
Kategori: Action, Thriller, Kriminal
Land: USA
Regi: John Moore
Spilletid: 97 min
Datoer:
| 2013-02-14 | Kinopremiere | Norge |
Mediarating: 3 av 6

Serie: Die Hard
| Die Hard 5 (2013) | Die Hard 4.0 (2007) | Die Hard i New York (1995) | Die Hard 2 (1990) | Die Hard (1988)

Andre kritikkratinger fra media:
Die Hard 5
  Hamar Dagblad
  f-b.no ( Fredrikstad Blad )
  Stavanger Aftenblad ( Aftenbladet.no )
  Cinemaonline.dk
  Biojensen.dk
  Cinemazone
  h-a.no ( Hamar Arbeiderblad )
  Rbnett.no
  Filmskribenten.dk
  NRK P3 - Filmpolitiet
  Side3
  BT ( Bergens Tidene )
  Aftenposten
  Natt&Dag
  IGN.com
  Captain Charismas Filmblogg
  Ranablad
  Berlingske Tidene ( Berlingske.dk )
  oa.no ( Oppland Arbeiderblad )
  B.T. (Danmark)
  Ekko ( Filmmagasinet Ekko )
  Lyd og bilde ( Lydogbilde.no )
  FilmMagasinet
  GD ( Gudbrandsdølen Dagningen )
  BA ( Bergens Avisen (ba.no) )
  Dagbladet
  VG ( Verdens Gang )
  Screenrant.com
  Filmfront
  Cinerama.no ( Cinerama )
  Film-nyt.dk
  God Kveld Norge (TV2)
  Filmz.dk
  Svenska Dagbladet ( Svd.se )
  Ekstra Bladet (Danmark)
  Jyllands-Posten
  Politiken ( Politiken (Danmark) )
  rb.no ( Romerikets Blad )
  Filmsnakk.no
  Adressa ( Adressavisen )
  Cinemablend.com
  theactionelite.com
  Ng.se ( Nöjesguiden )
Andre filmdatabaser
  5.2 IMDB ( Internet Movie Database )
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Tore
  Petromax
  Pål
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |

Andre anmeldelser på filmen: (1)
[2013-02-14] - Grei skuring, men intet mer av Tore



Anmeldelsen:

Blodfattig Hollywoodaction på sitt svakeste!

Publisert: [ 9. Oktober 2013 ]
Skrevet av: Pål Frostad

Ingress:

John McClane er tilbake. Denne gangen drar han til Russland for å møte sin drapstiltalte sønn, Jack. De har ikke hatt kontakt på noen år, men McClane vil likevel være der for å vise sin støtte. Men med en gang pappa McClane dukker opp blir det selvsagt bråk. Denne gangen vikles de inn i en affære som har knytning langt tilbake til Tsjernobyl. De må kjempe seg frem gjennom Russland og over til Ukraina med livet som innsats for å utøve rettferdighet og redde verden fra noen superskurker...

Anmeldelse:

En stund siden jeg har sett Die Hard sist nå. Jeg kjente at dette er noe jeg hadde gledet meg til denne nye omgangen. Jeg forguder den første filmen i serien og digger også den tredje filmen i New York. Det har ofte vært litt sånn at disse filmene ikke får de beste anmeldelsene og selv de dårligste filmene i serien er langt fra dårlig i mine øyne. Forrige kappittel leverte ganske stilig action til tider, og et ganske aktuelt plot, men var litt for usannsynlig til tider for noen å svelge. Her får man noe som man aldri klarer helt å omfavne på noen måter. Det er rett og slett ikke noen lyspunkter i denne filmen. Allerede fra første stund avslører denne Die Hard-filmen som den desidert svakeste i serien så langt, og det blir liksom ikke noe bedre etter hvert.

Bruce Willis begynner å dra på årene og er merkbart eldre her. Det er nok litt å sammenligne med Arnold Schwarzeneggers ‘The Last Stand’ og Sylvester Stallones 'Bullet to the Head'. Jeg tenker på slitne actionhelter som forsøker seg på gamle trakter. Etter å ha sett Stallones og Schwarzeneggers nyeste filmer hadde jeg aldri drømt om at Willis siste Die Hard-kappittel skulle bli den desidert tapende parten her, og det så til de grader også. De andre to filmene har i alle fall litt underholdningsverdi, men i Die Hard 5 satt jeg bare å kjedet meg å ba om å få opp rulleteksten raskest mulig.

Filmen begynner overraskende rolig. Man forventer seg en god del action, og det får man også etter hver, men ikke slik man forestiller seg det. Man får aldri godfølelsen her. Alt blir litt for rotete. Det slår deg at enkelte scener må være dyre her med heftig bilvraking, men det eneste som går igjennom hodet ditt når man ser dette er hvor mye man har ødelagt for å lage noe slikt dritt. Enkelte scener blir for dumme som da John McClane skal smette unna et bazookaskudd med en lastebil eller når han kjører oppå biltak med en jeep. Man småflirer av enkelte scener i begynnelsen, selv om alt blir veldig krampaktig, men så stilner latteren brått og alt blir bare dørgende kjedelig.

Du lurer kanskje på hvordan selve Die Hard-fealingen er over dette? Joda, det skal jeg fortelle deg. I mine øyne feiler dette ganske mye på en rekke punkt som at selve plottet føles for uengasjerende og alt for lite i Die Hard-sammenheng. John McClane har sagt flere ganger at han er for gammel for ‘this shit’ og her kan det nesten virke som det er noe i det selv om han leverer en superfattig opptreden. Man lurte på om det blir flere referanser til de eldre filmene, og det blir det i ny og ne, men det blir aldri noe mer enn en mager trøst når man hører McClane rope ‘Yippee ki-yay, motherfucker’. Humoren blir heller aldri særlig vellykket og dette mangler en god del kvalitet til tider.

Da jeg så navnet John Moore dukke opp i begynnelsen som regissør begynte jeg allerede å grøsse litt. Det er mannen som har forsøkt seg på å lage remake av Omen uten å nå originalen fra 1976 til knærne. Han har også laget andre filmer som er skikkelig middelmådige som Behind Enemy Lines, Flight Of The Phoenix og Max Payne. Men denne filmen setter kan kronen på klovnen og leverer skikkelig lavmål. Jeg skjønner ikke hva han tenkte på her. Regien er så svak her at den får Battleship (2012) til å fremstå som det reineste mesterverk. Dette mangler totalt energi og sjarme. Istedet får man bare en totalt uengasjerende grå og trist actionfilm som aldri blir noe å skrive hjem om. Med andre ord er dette dessverre like raskt sett som glemt.

Dette flyter aldri helt som man håper på. Det er fult av billige manusløsninger her. Det er knapt nok ingen scener som virker overraskende her. Man lukter alt milevis i forveien før det dukker opp på skjermen. Det er også så godt som null spenning og ingen nerve i filmen. Alt er helt flatt og forutsigbart. Jeg hadde aldri i mine villeste fantasier drømt om at dette skulle bli så til de grader tafatt. Her snakker vi superslakt av noe som lå opp til en A-film-fest. Sjelden ser jeg filmer som er dårligere enn dette, særlig ikke de som når kinoen.

For å oppsummere er dette det svakeste jeg har sett på veldig lenge. Om du verdsetter Die Hard og liker Bruce Willis så for Guds skyld styr unna denne fordi filmen kan få deg til å forpeste inntrykket av både Die Hard og Willis som actionhelt. Dette er skikkelig blodfattig action gjennom hele filmen. Med andre ord kan jeg med hånden på hjertet si at dette er den dårligste kinofilmen jeg har sett på årevis. Over og ut fra Die Hard 5.

Filmkikk.no © Filmkikk 2024

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)