| Logo
Anmeldelse av De 10 Bud - Film (1956)
Film: The Ten Commandments (1956)
Kategori: Eventyr, Drama, Historie
Land: USA
Regi: Cecil B. DeMille
Spilletid: 220 min
Mediarating: 4.6 av 6

Andre kritikkratinger fra media:
De 10 Bud
  Filmfront
  Cinema Signals
  Metro Weekly
  New York Daily News
  EmpireOnline.com ( Empire Magazine )
  Cinema Sight
  TVguide.com
  Christianity Today
  Aftenposten
  efilmcritic.com
  Movie Views
  Commonsensemedia.org
  Filmcritic.com
  Movie Metropolis
  Cinemaonline.dk
  VG ( Verdens Gang )
  slantmagazine.com
  Las Vegas Review-Journal
  Mountain Xpress
  Spirituality and Practice
  EmanuelLevy.Com
  Laramie Movie Scope
  Dagbladet
  Cinerama.no ( Cinerama )
  Filmdagbok.no
Andre filmdatabaser
  9.4 Rotten Tomatoes
  8.7 Rotten Tomatoes - publikum
  7.9 IMDB ( Internet Movie Database )
Ratinger fra Filmkikk-Redaksjonen
  Pål
Tips oss om manglende kritikk på filmen:
AnmeldelselinkKarakterSkala
| |



Anmeldelsen:

Episk storfilm om Moses!

Publisert: [ 24. Juli 2017 ]
Skrevet av: Pål Frostad

Ingress:

Filmen begynner rett og slett med skapelsesberetningen og en rask introdusering i universet før filmen begynner skikkelig: ‘Gud sa: La det bli lys. Og det ble lys, og fra dette lyset skapte Gud livet på jorden. Og mennesket ble gitt herredømme over alle ting på jorden, og makten til å velge mellom godt og ondt, men hver søkte sin egen skjebne fordi de ikke kjente Guds lov. Menn hersket over menn. De beseirede ble gjort til slaver for seierherrene. De svake måtte tjene de sterke. Og frihet hadde forsvunnet fra verden. Slik fikk egypterne Israels barn til å tjenestegjøre hardt, og deres liv i hardt fangenskap. De klaget til Gud, og han sendte den Moses som skal gi Guds lover, ‘ti bud’, til menneskene. En mann som alene skulle stå imot et imperium.’

Anmeldelse:

Dette er en historie om frihetens fødsel gjennom historien om Moses. Bibelen utelater 30 år av Moses sitt liv. Fra han var 3 måneder gammel, og ble funnet i sivet av Bitah, av Faroens datter, og oppdratt ved det egyptiske hoff, inntil han fant ut at han var hebreer, og drepte egypteren. For å fylle inn disse tapte årene vendte filmskaperne seg til gamle historikere som Philo og Josephus. Philo skrev på den tiden Jesus fra vandret på jorden, og Josephus skrev rundt 50 år senere. Disse historikerne hadde tilgang på skrifter som for lengst er ødelagt og kanskje tapt.Temaet i filmen er om menn lever ifølge Guds lov, eller bli hersket av innfallene til en diktator som Ramses. Er menn statens eiendom, eller er de frie sjeler i Guds bilde? Hensikten var ikke å lage en fortelling, men å være verdige en guddommelig inspirert fortelling skapt for rundt 3000 år siden. Filmen forsøker å favne over alle de fem mosebøkene.

Dette er en stor episk produksjon som ser ut som en million dollar. Vi får med andre ord en film der det ikke er spart på noe og filmen er svært episk. Om du vil oppleve historien om Moses og ikke orker å lese Bibelen kan dette være en grei film å se. Enten du er kristen, veldig interessert i religionshistorie eller en stor filmkjenner er dette en film du bør prøve deg på. Men du bør ha god tid for filmen tar nesten 4 timer. På den tiden denne filmen ble laget så definerte man med lengden på filmen nesten hvor god den var.

Om du kjenner bibelhistorien om Moses, så blir dette litt repetisjon, men det er også ganske moro å se hvordan filmen presenterer ting. Vi får en usedvanlig historie om en den edleste helten du kan drømme om. Han kjemper for sitt folk med livet som innsats. Det er mange store øyeblikk i filmen som når Moses snakker med Gud gjennom en brennende busk, eller når Moses møter igjen barndommsvennen, Rameses, som er blitt farao, til selve mottakelsen av de ti bud som tittelen også antyder skal komme.

Filmen er mesterlig omgjort til blu-ray. Bildet er meget klart, men avslører noen av de visuelle effektene brukt når filmen ble laget. Likevel er ikke dette særlig sjenerende i filmen som klarer å skape de store illusjonene. Særlig er de mange underne svært godt laget for å være gjort på midten av forrige århundretallet med åpningen av havet som den mest spektakulære scenen. Vi merker godt at dette er en skikkelig storfilm av dimensjoner.

Skuespillet er litt teatralsk som det ofte var på film på 1950-tallet. Men dette blir man raskt vant til. Og i front får vi en supermann til å spille Moses, nemlig Charlton Heston. Som er en av de største skuespillerne av sin tid. Han tar oppgaven seriøst og gir oss en tolkning ut av en annen verden og helt etter teaterlæreboken. Det lyser nærmest Moses av ham. Vi får også Yul Brynner (Westworld og The Magnificent seven) som spiller en stødig rolle som Rameses.

Konklusjon
Filmen klarer å bevege litt meg mot slutten. Dette er et mektig filmepos som viser seg fra Hollywoods glansside. Det lages virkelig ikke slike filmer som dette lenger, og det hadde ikke vært det samme om man skapte dette på data i dag. Her vt du at alle folk du ser er ekte mennesker og det er tusener av statister i scenene. Det gjør dette til en imponerende filmproduksjon det er vanskelig å ikke hylle. Dette er nok det nærmeste man på 1950-tallet kom en popcornfilm, selv om den er presentert på en måte som nok byr religionshatere imot. Men som film er dette virkelig toppers og om du er med et åpent sinn og ikke venter noe annet av filmen enn at den skal underholde deg, så er dette noe du bør se. Charlton Heston er også en grunn alene til å se filmen for, han gjør en kraftfull og myndig Mosestolkning.

Filmkikk.no © Filmkikk 2025

Filmkikk på facebook

Filmkikk på Instagram

Vår personværnerklæring (GDPR)