| Logo
Artikkel

Foto/copyright: Focus Features LLC

NÅ er det kinotid folkens!

Publisert: [ 6. Februar 2024 ]
Skrevet av: Tore Andre Øyås

Ingress:

Januar og februar er vanligvis kanskje ikke de aller største kinomånedene for folk flest, men gjett om man virkelig burde kjenne sin besøkelsestid på kino, akkurat nå!


Tekst:

Nyåret er tiden da mange av fjorårets største og beste filmer endelig får norsk kinopremiere, og i år er dette virkelig påfallende. Filmer som Fritt Fall, The Zone of Interest, The Holdovers, Poor Things og Mirakelet i Gullspång er intet mindre enn trolig årets beste filmer, innenfor sine felt og sin tematikk. Til sammen har de flust av priser og nominasjoner, blant annet både Gullpalme, BAFTA, Golden Globe og Oscar. 

Det er videre kanskje lett å tenke at dette er sære, smale og “tørre” voksenfilmer, men faktum kunne ikke vært mer virkelighetsfjernt. 

* Fritt Fall er et så virkelighetstroverdig mordmysterium som man kan få det. Et skikkelig true crime-aktig drama som kommer til å gjøre deg oppslukt, fra første minutt.

* The Zone of Interest er muligens voksen og ikke noe gladfilm, men samtidig så særegen at det blir en filmopplevelse man aldri glemmer.

* The Holdovers er virkelig en ny, smart og umåtelig sjarmerende julefilm, hvor skuespill, manus og karakterer vil sjarmere deg helt inn i hjerterota!

* I Poor Things spiller stjernen Emma Stone fletta av alle, og filmen byr på en opplevelse du garantert aldri, aldri, har sett maken til i en kinosal!

* Miraklet i Gullspång er den utrolige historien om to norske søstre som kommer over sin lenge avdøde søster, i live! Og, dette er bare begynnelsen på en vanvittig rar, spennende og morsom historie fra virkeligheten.

Så, hva har disse fantastiske filmene til felles - jo, det er først og fremst filmer man husker. Historier, karakterer og følelser som man tar med seg videre ut av kinosalen, og gjerne pakker dem inn i både hodet, hjertet, kropp og sjel.

De er representanter for både filmatiske opplevelser som varer og gjør inntrykk, men også et bilde på hvor utrolig viktig kinoen enda er for å spre, vise og tilby oss noe mer og annet enn de økonomisk genererende godstogene, typisk fra Hollywood, Disney og Netflix. Sistnevnte byr vanligvis på flyktig underholdning, men som man svelger ned med brusen på vei ut av salen. Kvalitetsfilmene er noe mer - opplevelser man altså tar med seg videre, på flere vis. 

Det er selvsagt også lett å tenkte at “jeg venter til den blir tilgjengelig på hjemmestreaming”. Og sant nok - mange filmer kan funke like godt hjemme i sofaen, som på kino. Andre igjen, gjør det absolutt ikke. I kinosalen blir man tvunget til å sluke hele filmen, i ett jafs. Hjemme tar man ofte utallige pauser, og blir følgende dratt ut av stemningen, følelsene og de dirrende situasjonene som filmen bevisst bruker tid og energi på å bygge opp i deg, i hodet ditt, i hjertet, og egentlig i hele kroppen din. 

En film som Vermin, som handler om vanvittig ekle edderkopper og som også går på kino for tiden, får en helt annen effekt, nettopp på kino. Hjemme kan man ta utallige pauser, riste av seg edderkoppskrekken, og så kjøre filmen videre. På kino har man ikke mulighet til dette, og vips!, så blir opplevelsen langt mer intens, nettopp på kino! 

Så, elsker du film, sier du? Ja, da bør du egentlig bruke tiden din på alle disse sykt gode filmene. Får du imidlertid bare sett noen av dem, er dét også godkjent altså! ;-)